Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Plaatsonafhankelijk printen met Android

 

Channelweb Expert

Yves Rummens
Business Manager Benelux, Low-Mid & Office Solutions, Xerox. Expert van Channelweb voor de topics Mobility, Security en ICT-branche.

In mijn blog over mijn bezoek aan een klant en de problemen waar hij tegen aan loopt vroeg hij mij: 'Hoe kan ik mijn medewerkers op ons hoofdkantoor en in de drie extra vestigingen vlotter en zonder zorgen laten printen vanaf de nieuwe tablets die wij nu gebruiken voor het verwerken van alle reeds gedigitaliseerde verzendnota’s? Alles loopt over een hosted server en de tablets zijn uitgerust met de meest recente Android 4.4 OS.'

Welnu, u kent wellicht de samenwerking tussen Canon, HP, Samsung en Xerox voor mobile printing, Mopria genoemd. Deze alliantie is opgericht om standaardisatie te brengen. Hierdoor wordt het mogelijk  om vanaf elke mobiele telefoon of tablet te kunnen printen naar elke merkonafhankelijke printer.

Mopria introduceert nu een oplossing voor Android toestellen. De Apple smartphones en tablets zijn al bekend met  Airprint, een vergelijkbare oplossing waarmee je kunt printen naar printers die met Airprint zijn uitgerust. Voor Android is er nu dus de Mopria-oplossing. Uiteindelijk is het doel om van twee systemen, naar één functionerend systeem te gaan, maar zover is het nog niet.

Wat kan er nu wel?

Voor het gemak neem ik onze klant met zijn Android 4.4 van Google als voorbeeld. Mopria heeft hierop ingespeeld door een Android 4.4 plug-in beschikbaar te maken via de Google Playstore. Zodra deze plug-in is geïnstalleerd kun je net zo makkelijk printen, als een iPhone gebruiker met Airprint. Zoals bij Airprint een Airprint-compatibele printer nodig is, heb je voor Android een Mopria-printer nodig. Voor de it-afdeling bij de klant is dit eenvoudig  gemaakt. Airprint gebruikt een discovery model (gebaseerd op het Bonjour-protocol) en Mopria gebruikt precies hetzelfde model.

Heeft een klant, die zowel Android toestellen als iPhone gebruikers heeft dan twee soorten printers nodig om toestelonafhankelijk te kunnen printen. Nee, want er zijn printers en multifunctionals op de markt die beide ondersteunen, voor zowel kantoor- als thuisgebruik. Ook hier is de klant weer gelukkig mee en kan hij zijn team plaatsonafhankelijk laten werken en printen. Dat is één stap in de juiste richting, maar ook de behoefte om te kunnen  scannen zal zich verder ontwikkelen in de digitaalslag.

In mijn volgende blog kom ik weer terug op het nut en de noodzaak van apps. Ook al beweren de meeste organisaties nog niet van de cloud gebruik te maken, doen ze dit meestal ‘onbewust’ toch. Het is namelijk zo makkelijk om bijvoorbeeld Dropbox te gebruiken. Ken jij zo’n organisatie? 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5184927). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.