Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Open of gesloten is kwestie van filosofie

 

Expert

Sander Bakker
Sales Manager Benelux, BROCADE - EXTREME NETWORKS. Expert van voor het topic .

In de it-sector is sprake van een groeiende kloof tussen twee kernbenaderingen: de een stelt dat de toekomst van netwerken ligt in openheid, de ander is ervan overtuigd dat een merkgebonden, gesloten aanpak het beste is voor de toekomst.

Veel lezers zullen nu voor zichzelf zeggen: 'Dit is een oude discussie die toch allang is opgelost? We zijn het er toch al tijden over eens dat open standaarden de voorkeur hebben?' Dat klopt. Klanten willen inderdaad openheid. Leveranciers erkennen die voorkeur en hebben zich bijvoorbeeld aangesloten bij community’s die open standaarden propageren. Er is geen enkele leverancier meer, die nu nog durft te zeggen dat een gesloten, merkgebonden aanpak de beste papieren heeft. Er is evenwel een andere spanning: die tussen volledige openheid en uitwisselbaarheid enerzijds, en naar buiten toe open, maar van binnen nog gesloten anderzijds.

In essentie gaat de open benadering uit van de gedachte dat klanten zelf de vrije keus moeten hebben in het bepalen van de oplossingen die zij nodig hebben. Op die manier kunnen zij hun infrastructuur in lijn brengen met hun zakelijke eisen, ongeacht de leverancier. Echter, wil deze best of breed-benadering echt werken, dan is het niet voldoende dat oplossingen gebaseerd zijn op open standaarden. Zij moeten ook maximaal interoperabel zijn. Alleen dan kan een klant de specifieke producten en componenten gebruiken, die hij in de loop van de tijd nodig heeft.

Aan de andere kant van het spectrum vind je de open, maar toch gesloten, merkgebonden benadering die een klant dwingt gebruik te maken van de producten van een en dezelfde aanbieder. De pleitbezorgers van deze aanpak zullen wijzen op de voordelen hiervan, bijvoorbeeld op het gebied van interoperabiliteit. Nu echter de eisen aan infrastructuren steeds strenger worden en er steeds meer sprake is van innovaties, is deze ‘locked-in’-benadering te beschouwen als gedateerd en restrictief in plaats van efficiënt.

De open, interoperabele benadering is wat mij betreft de beste optie. Ik ben ervan overtuigd dat de flexibiliteit en keus die deze aanpak met zich meebrengt, klanten de beste opties bieden. Klanten hebben allemaal hun unieke en complexe eisen en willen hun infrastructuur daaraan kunnen aanpassen. Met de opkomst van software defined networking (sdn) neemt het belang van openheid alleen nog maar toe. De toenemende complexiteit van netwerken en het groeiende gebruik van virtualisatie betekenen dat het niet langer raadzaam is om te vertrouwen op één leverancier.

Er zijn op dit moment al open en modulaire platformen beschikbaar die cloud- en telecommunicatieserviceproviders meer keus en flexibiliteit bieden. Daarnaast zorgen branche-initiatieven als Openflow, Opendaylight en Openstack ervoor dat deze platformen verder ontwikkeld kunnen worden.

Niettemin verwacht ik dat de discussie over ‘open’ of ‘gesloten’ nog wel even zal doorgaan. Het goede nieuws is - in ieder geval - dat organisaties meer keus hebben. Uiteindelijk zal de open benadering naar verwachting toch de winnaar zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5178444). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.