Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Essentiële vragen bij de keuze voor SDS

 

In mijn eerste blog heb ik toegelicht wat software defined storage (sds) anders maakt ten opzichte van de traditionele storage-architecturen. Maar wat biedt het it-afdelingen concreet? Wat mij betreft zijn er een aantal vragen die it-managers zichzelf moeten stellen voorafgaand aan de keuze voor sds. In deze blog ga ik dieper in op een vijftal mogelijkheden van deze nieuwe technologie.

Software defined storage (sds) speelt in op een aantal specifieke uitdagingen van de it-manager. Uiteraard gelden deze uitdagingen niet voor ieder bedrijf, dus daarom is het belangrijk om te weten waar binnen jouw organisatie de crux zit. De volgende vragen bieden wellicht houvast:

  • Hoe belangrijk is schaalbaarheid van de storage-architectuur?
  • Staat een hybride of private cloudoplossing op de agenda?
  • Hoe goed kan ik groei in performance en capaciteit voorspellen?
  • Zijn er disaster recovery features aanwezig in de software?
  • Hoe volwassen moet een oplossing zijn? (het blijft een nieuwe technologie)


1. Schaalbaarheid en voorspelbaarheid kosten
Traditionele storage-architecturen zijn niet lineair schaalbaar. Omdat datagroei steeds onvoorspelbaarder wordt, voor zowel kleine als grote bedrijven, worstelen it-managers met de benodigde investering. In de praktijk resulteert dit vaak in grote investeringen in storagecapaciteit die na drie tot vijf jaar niet altijd benut blijkt te zijn. Aan de andere kant kan de benodigde capaciteit ook te laag zijn ingeschat en moet er tussentijds opnieuw een (grote) investering gedaan worden in storage. In beide gevallen niet het ideale scenario.

Sds-oplossingen maken het mogelijk om flexibel in te spelen op groei, dankzij de mogelijkheid om lineair én snel op te schalen. Dit biedt it-afdelingen de kans om snel te kunnen voldoen aan business-eisen en te blijven groeien zonder gevaar voor performance en capaciteit. Budgettair gezien betekent deze flexibiliteit wel een omslag. Waar it-beslissers voorheen budgetten bepaalden op basis van de lifecycle van de storage-architectuur, gaat men nu toe naar meerdere kleinere investeringen op het moment dat de situatie daar om vraagt. Bijna een pay-per-use model, waarmee kosten gemakkelijk inzichtelijk worden en zijn door te belasten.

2. Eenvoudiger migreren
De lifecycle van storage-architecturen is gemiddeld drie tot vijf jaar. Na deze periode moeten nieuwe storagesystemen worden aangeschaft, gebaseerd op de huidige benodigde capaciteit en verwachte datagroei. Het migratietraject voor storage-architecturen is een ingewikkelde exercitie en vraagt om de nodige kennis en resources. Met sds wordt de intelligentie gescheiden van de hardware, waardoor migreren online gebeurt en veel eenvoudiger wordt. Denk hierbij aan de migratie van servers in gevirtualiseerde omgevingen.

3. Focus op functioneel beheer
Het beheer van de storage-infrastructuur is er in de afgelopen jaren niet eenvoudiger op geworden. Veel bedrijven hebben te maken met verschillende systemen die door de jaren heen naast en met elkaar zijn gaan functioneren. Ieder systeem heeft zijn eigen specifieke features waarvoor kennis binnen de it-afdeling nodig is. Dit levert soms een heel team aan storagebeheerders op.

Met sds is de feitelijke storage ‘verstopt’. Stel dat men een nieuwe database wil aanmaken, dan wordt dit op basis van vooraf geprogrammeerde policies uitgerold. Op welke disk de nieuwe database dan precies staat, weet men niet meer. Dit is te vergelijken met Dropbox. Je slaat een bestand op, maar of het op een disk in Amerika of Nederland is opgeslagen weet je niet.

In de toekomst zullen steeds meer beheerders zich gaan bezighouden met applicaties, in plaats van de complexe infrastructuur. Sds zorgt ervoor dat de focus voor it-afdelingen meer zal komen te liggen op functioneel beheer in plaats van het technisch beheer. Het technisch beheer zal steeds meer worden uitbesteed en de it-professionals kunnen zich bezighouden met de klant binnen het bedrijf.

4. Bouwblokken voor hybride en private cloud
Veel organisaties houden zich nog altijd bezig met het cloudvraagstuk: wel of niet naar de cloud en welk model past het best bij ons bedrijf? De belangrijkste overwegingen om naar de cloud over te stappen, zijn schaalbaarheid, kosten en flexibiliteit. Voordelen die niet alleen een public cloud biedt, maar ook private of hybride gerealiseerd kunnen worden. Het software defined datacenter biedt  mogelijkheden voor self-service-portals voor de beheerders. Door de automatische uitrol van bijvoorbeeld firewalls, kunnen deze functies via een self-service-portal worden aangeboden. Daarnaast biedt het ook mogelijkheden voor billing, waarbij de kosten intern worden doorberekend, gebaseerd op afname.

Wanneer organisaties een overstap naar een private of hybride cloud op de agenda hebben staan, moeten zij zich realiseren dat software defined-technologie onmisbaar is. Bedrijven kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om disaster recovery functionaliteit in een externe cloud te laten draaien en de basisinfrastructuur in het eigen datacenter. In dit hybride model zorgt de abstractielaag van de software defined-technologie ervoor dat deze infrastructuren samenwerken.

5. Software snel up-to-date
Met het verplaatsen van de features van de hardware naar de software, kunnen it-afdelingen sneller profiteren van de nieuwste mogelijkheden. Op dit moment duurt de ontwikkeling van nieuwe features meerdere jaren, omdat features ontwikkeld worden voor specifieke hardware. Vaak worden zelfs specifieke chips ontwikkeld, waardoor dit proces nog langer kan zijn. Door de abstractielaag tussen de onderliggende hardware en de sds-software wordt de ontwikkeltijd aanzienlijk korter.

Uiteenlopende mogelijkheden, uiteenlopende organisaties. Er is niet één oplossing voor iedereen, wat dat betreft is er niets veranderd. Technologie is ondersteunend aan de business en moet passen in de strategie en behoeftes van het bedrijf. Of sds dat voor jou realiseert, zal moeten blijken, er komen echter wel veel extra mogelijkheden bij. De keuze is reuze…

In mijn volgende blog ga ik dieper in op de toekomst van software defined storage.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5165108). © Jaarbeurs IT Media.

6,5

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.