Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vier misvattingen over het mainframe

 

Het mainframe bestaat vijftig jaar en wordt nog steeds volop gebruikt door bedrijven wereldwijd waaronder banken en retailers. De kans is groot dat veel mensen dagelijks, ongemerkt, gebruikmaken van het mainframe door bijvoorbeeld geld op te nemen of de creditcard te gebruiken. De vijftigjarige kampt echter met enkele hardnekkige misvattingen als hoge kosten en problemen met achterhaalde applicaties. Hoog tijd om deze misvattingen uit de weg te ruimen en de kracht van het mainframe te laten zien.

Misvatting 1:Het mainframe is ouderwets

Snelle technologische ontwikkelingen verplichten organisaties te innoveren om competitief te blijven. Daarin is het mainframe volgens sommige organisaties een obstakel voor innovatie, omdat het te oubollig zou zijn. En dat terwijl net als bij auto’s, die een goede honderd jaar bestaan, zijn de exemplaren van vijftig jaar geleden niet te vergelijken met die van nu.

Inmiddels bestaan er twintig generaties mainframes, waarbij elke generatie betrouwbaarder is dan de voorgaande. Zo zijn verschillende eigenschappen ontwikkeld die bij vele andere systemen missen. Eigenschappen zoals fouttolerantie en zelfherstellende mogelijkheden. Maar ook het snel en eenvoudig uitvoeren van onderhoud door de mogelijkheid om partities te maken, zijn gevolgen van de vijftig jaar lange ontwikkeling. Het mainframe is daardoor bij uitstek geschikt om een rol te spelen in de initiatieven die nu sterk in de schijnwerpers staan, zoals Linux, cloud, big data en analytics, mobile en security.

Misvatting 2:Het mainframe draait met achterhaalde applicaties

Applicaties en gegevens staan tegenwoordig steeds vaker in de cloud. Mainframes zijn op dit gebied enorm vooruitstrevend en kunnen beschouwd worden als private clouds. Concepten als infrastructure as a service, platform as a service of software as a service zijn geen onbekende en stabiliteit en betrouwbaarheid van het mainframe is hierbij de enorme kracht. Maar stabiliteit en betrouwbaarheid betekent niet dat het mainframe niet innoveert en slechts achterhaalde en oude applicaties bevat.

Een andere misvatting is dat elke mainframe alleen een command line interface (CLI) gebruikt. Toch is de grafische gebruikersomgeving, in plaats van een CLI, al jaren een mogelijke werkomgeving. Ook de zogenaamde achterhaalde applicaties zijn juist op maat gemaakt, efficiënt en zeer uitgebreid uitgewerkt. Dit zorgt er juist voor dat applicaties langer blijven doen wat ze moeten doen, waardoor juist meer en meer organisaties ervoor kiezen om te investeren in nieuwe applicaties voor het mainframe.

Misvatting 3: Het mainframe is duur

Uit onderzoek blijkt dat de onderhoudskosten, personeelskosten en overige kosten in vergelijking met een servergroep lager zijn. Meer servers betekent immers meer licenties, systeembeheerders en een grotere kans op een fout of een kapot onderdeel. Daarnaast bestaat er een standaard onderhoudsprocedure voor elke server: denk aan patches, updates, en applicaties die ook meer mankracht eisen voor het onderhoud.

In dit opzicht blijft het mainframe langer up to date en op verschillende kostenposten goedkoper. Ook is het energieverbruik lager en de ruimte die een mainframe inneemt minder in vergelijking met een servergroep. Energievretende koelsystemen zijn niet langer nodig, de omvang van een mainframe is vaak niet groter dan een standaard serverrek. Op energieverbruik en ruimteverbruik kan dus juist flink worden bezuinigd.

Misvatting 4: Het mainframe vereist bijzondere vaardigheden

Sinds 2000 draaien verschillende mainframes op Linux. Dit betekent dat Linux-gebruikers nauwelijks omgeschoold hoeven te worden om met het platform te werken. Linux op een mainframe verschilt weinig van Linux op andere platformen. Verder wordt er geïnvesteerd in het verspreiden van bestaande kennis en skills door scholing, communities en conferenties. Uiteindelijk blijkt dat het aantal benodigde mensen, dat ingezet moet worden voor het managen van een mainframe, lager ligt in vergelijking met de benodigde capaciteit voor een servergroep.

Van harte gefeliciteerd mainframe

Dat het mainframe ouderwets, duur en ingewikkeld is, zijn misvattingen die door de jaren heen zijn ontstaan. Dankzij constante ontwikkelingen is het nog steeds een van de meest efficiënte, betrouwbare en veilige platformen. Dit maakt het ook nog eens tot een van de goedkoopste alternatieven voor servergroepen. Laten wij daarom het mainframe op zijn vijftigste verjaardag de eer geven die het toekomt en het nog vele succesvolle jaren toewensen.

Paul de Vin, directeur Systems & Technology Group Benelux bij IBM

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5111340). © Jaarbeurs IT Media.

8

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.