Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Besturingssysteem doet een stapje terug

 

Computable Expert

Ad Gerrits
Enterprise architect, AG4IT | gemeente Nijmegen. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur, Overheid en Maatschappij.

Op de 52ste dag dat hij ceo van Microsoft was, maakte Satya Nadella bekend dat Office producten voortaan ook op de iPad beschikbaar zouden zijn. Een Microsoft ceo die 'Office' en 'iPad' in één zin gebruikt is vaker een reden geweest om de wereldpers te halen. Maar in dit geval was het wat mij betreft terecht. Want het ging om veel meer dan alleen de aankondiging dat een leveranciereigen product op het platform van een concurrent beschikbaar kwam.

In den beginne was er het besturingssysteem: het softwareprogramma dat de verzameling elektronica die we computer noemen bestuurt. Zeg maar de regisseur die bepaalt welke instructies er mogelijk zijn en die bepaalt hoe softwareapplicaties worden uitgevoerd. Belangrijk? Dat kun je wel zeggen. Want zonder besturingssysteem is een computer niet veel meer meer dan een verzameling dode elektronica.

Windows is blijvertje

In de afgelopen decennia zijn een aantal besturingssystemen de revue gepasseerd. Sommige zijn ondertussen al weer verdwenen. Andere hebben de tand des tijds weten te doorstaan. Windows is er daar eentje van. Daarbij moet worden opgemerkt dat het Windows van nu nog maar weinig te maken heeft met het in 1985 uitgebrachte Windows.

In tegenstelling tot tegenhanger Linux is de ontwikkeling van Windows altijd bepaald door één bedrijf: Microsoft. Wat vanuit de open source wereld meteen werd gezien als een van de grote nadelen van Windows. Veel consumenten maakte het allemaal niet zo veel uit. Voor hen wat het vooral handig dat Windows tot op zekere hoogte standaardisatie in uiterlijk en werking van applicaties afdwong.

In de loop der jaren is de rol van het besturingssysteem steeds meer op de achtergrond geraakt. Bij mij thuis zwerven nu Windows laptops en phones. Maar ook iOs iPhones en iPads en Android apparaten van verschillende leveranciers. En wat mij betreft mag er ook nog wel een OS X MacBook bij. Welk besturingssysteem er wordt gebruikt? 'Boeien', zouden mijn volwassen kinderen zeggen.

Als it’er weet je wel beter. Voor een bedrijf boeit het wel degelijk of je bijvoorbeeld strategisch kiest voor Windows of Linux. Dat Microsoft, waar Windows altijd een van de belangrijkste bronnen van inkomsten is geweest, nu bezig is met een radicale koerswijziging is een teken aan de wand. Om het in termen van het goodold OSI-model te zeggen: er is een radicale verschuiving gaande van de meer fysieke naar de bovenliggende, meer functionele, lagen.

Als doorgewinterde it’er vind je misschien dat er weinig nieuws onder de zon is. Binnen de it werken we immers al sinds mensenheugenis met lagenmodellen. En applicaties kunnen, ondanks verschillen in hardware, besturingssystemen en programmeertalen, al langer met elkaar communiceren. Bijvoorbeeld via webservices waar, vaak met gebruik van XML als Esperanto, wereldwijd gebruik is te maken van andermans slimheid. Dat klopt allemaal. Het is dan ook niet zozeer de functionaliteit die nieuw is, als wel de schaal waarop en het gemak waarmee zaken mogelijk zijn.

Cloud en mobile


Met die trefwoorden cloud en mobile probeert Satya Nadella zijn medewerkers er van te overtuigen dat er een nieuwe werkelijkheid is ontstaan. Eentje waarin je consumenten niet meer aan je kunt binden via een besturingssysteem. Maar dat je klanten blij maakt door goede diensten ('services') te leveren. Diensten die laagdrempelig, altijd en overal via het internet beschikbaar zijn en eenvoudig gebruikt kunnen worden. Zonder dat je daarvoor een bepaald besturingssysteem nodig hebt.

Nadella gaat de uitdagingen te lijf met zijn 'Mobile First, Cloud First'-strategie. Hoe andere bedrijven het aan moeten pakken is niet in zijn algemeenheid te zeggen. Ongetwijfeld zullen daarover flinke interne discussies worden gevoerd. Zowel over de benodigde bedrijfsvoering als over de te maken it-keuzes. Hoewel ik gewerkt heb met een aantal verschillende besturingssystemen, behoor ik toch vooral tot de Windows-generatie. En dus is het wat mij betreft een mooie uitdaging om stapsgewijs verder afscheid te gaan nemen van het besturingssysteem.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5044268). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.