Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De opslag-evolutie dient zich aan

 

Computable Expert

Jasper Geraerts
Business Manager Storage Benelux, Red Hat. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Door de jaren heen zijn storage systemen kleiner en vooral slimmer geworden. Tegenwoordig zijn deze technologieën gebaseerd op software, niet op hardware. De vrijheid dat software-defined storage geeft is hetzelfde, omdat de evolutie van storage een vergelijkbaar traject heeft afgelegd als iets dat we allemaal al jaren met ons meedragen: de mobiele telefoon.

Herinner je je de originele mobiele telefoon? Die grote grijze doos met antenne? Ik vergelijk het met de gigantische servers die al jaren in de kelders van ieder bedrijf staan te blazen.

De natuurlijke uitdaging voor gsm-bouwers was om ze kleiner te maken. Nokia was leading de pack met een gsm zo groot als een Mars, die je makkelijk overal mee naar toe kon nemen. Vergelijkbare ontwikkeling is de usb-stick waarop je gigabytes aan data kan opslaan. Net als gsm’s, die waren beperkt tot bellen en sms-en, zijn usb-sticks ook fysiek beperkt: sla data op, open de data, neem de data mee.

Hallo, smartphones, Android en keuze

We kijken naar Blackberry, die veroorzaakte een revolutie in de mobile phone industrie door de apparaten niet alleen klein te maken, maar vooral slimmer. De hard- en software die RIM had ontwikkeld stelde ons in staat om email te checken en over het internet te browsen. Echter de originele grote spelers (Blackberry en Apple) in de smartphone-industrie dicteerden echter wel dat klanten hun hardware kochten om zo gebruik van hun software te mogen maken. Ofschoon ze een paar verschillende modellen aanboden, hadden de klanten uiteindelijk weinig keuze in design, specs en prijzen.

Google’s Android OS heeft klanten in staat gesteld om onder het vendor lock-in juk uit te komen. Consumenten konden daadwerkelijk kiezen uit een variëteit aan telefoons van verschillende fabrikanten. Ze konden kiezen tussen prijs, scherm grootte, kwaliteit van de camera et cetera en betalen alleen voor de technologie die ze nodig hebben.

Open, software-defined storage stelt je ook in staat prioriteiten te stellen om alleen te kopen wat je nodig hebt. Software is niet alleen efficiënter, het maakt storage ook slimmer, meer flexibel en meer Agile. Het geeft je de vrijheid de architectuur zo aan te passen dat je je datacenters kunt vullen met de hardware die je zelf wilt, wat vaak lijdt tot significante kosten besparingen.

Wanneer ondernemingen vast zitten in een traditioneel storage area network, kunnen ze moeite hebben met het doorgroeien naar next-generation technologieën omdat hun data vast zit op oude servers en systemen. Het verhuizen van data en applicaties naar nieuwe servers is niet alleen tijdrovend, het is ook nog eens verschrikkelijk duur. Soms wel zevenduizend tot tienduizend euro voor het verhuizen van een terrabyte.

Als je niet verplicht wordt je budget te spenderen aan het migreren van petabytes aan data, kan je meer geld uitgeven aan groei en uitbreiding.

Kleiner en meer open

Storage moet vooral kleiner en meer open zijn, net als je smartphone. Open, software-defined storage zorgt voor makkelijkere migraties zodat je jouw data bronnen op meerdere manieren in kan zetten. Je opslag hoeft niet alleen via servers en desktops te benaderen te zijn, het kan connecteren met ieder device, overal.

Data analyseer je direct in je storage software, zonder dat je data tussen applicaties hoeft te transferen.

Dit vermogen tot snel aanpassen en reactie snelheid is wat moderne ondernemingen eisen, niet alleen om te besparen op storage uitgaven maar ook om geld te verdienen met storage.

Vrijheid. Mobility. Keuze. Je hebt het met je smartphone. En dit is eigenlijk de inspiratie achter software gebaseerde storage. Het is gebouwd op de innovaties van communities met gepassioneerde ontwikkelaars en thought leaders.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5024878). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.