Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Satya Nadella en Microsofts platformgedachte

 

Satya Nadella

Satya Nadella

De pr-machine van Microsoft draait deze weken op volle toeren door de aanstelling van Satya Nadella als derde ceo uit de historie van Microsoft. Maar wat kunnen we eigenlijk verwachten van de opvolger van de ietwat ‘nerdy’ Bill Gates en ‘powerhouse’ Steve Ballmer?

Het ideaal beeld van de moderne zelfbewuste leider wordt gecreëerd op een manier die we, mede door het ooit door Microsoft verfoeide internet, inmiddels gewend zijn van de Amerikaanse verkiezingen. Satya Nadella; het prototype harde werker, familieman, inhoudelijk en competent.

Los van deze pr-prietpraat komt zijn aantreden op een goed moment. Ballmer heeft net een paar keer te veel aangetoond dat hij onvoldoende in staat is om de Microsoft-assets te laten omarmen door het grote publiek. Ondanks dat de platformgedachte van Microsoft de afgelopen jaren de basis is geweest voor een forse innovatie van deze assets en qua architectuur goed in elkaar steekt, worden de mogelijkheden ervan nog onvoldoende gezien en dus benut door het grote publiek. Nadella heeft voldoende kansrijk materiaal voorhanden, waar hij zelf aan gewerkt heeft, om er een succes van te maken.

Dat wil zeggen: mits hij het sentiment weet te veranderen.

Zelf heb ik heb hem vorig jaar zien spreken tijdens de Microsoft WPC in Houston (zie video onderaan) over de cloudstrategie van Microsoft en de daaraan gerelateerde producten. Hij kwam op mij toen over als een zorgvuldige, nieuwsgierige, technische en belezen man. Met dat in het achterhoofd kan ik hem prima plaatsen als de nieuwe ceo van Microsoft. Een volgens Amerikaanse begrippen enigszins onconventionele man met de looks van een jonge Ghandi in een Steve Jobs-outfit. Wat mij betreft is hij in ieder geval naar buiten toe de juiste verpersoonlijking van het nieuwe Microsoft, dat met inhoudelijkheid, eenvoud en duidelijkheid de naar elkaar toe groeiende markten van cloud, big data, sociale platformen en consumentenelektronica op alle fronten succesvol kan laten renderen.

Een belangrijkere rol voor Bill Gates als adviseur geeft ook aan dat Microsoft er alles aan gelegen is om het te laten slagen. Als de stofwolken rondom zijn benoeming zijn neergedaald gaan we zien wat Satya Nadella waard is.

Pim Udo, unitmanager bij ilionx

Platform, Infrastructure and Applications, Satya Nadella tijdens Microsoft WPA in Houston

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4997370). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.