Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Flash forward in 2014

 

Computable Expert

Ruud Mulder
Presales Lead Accounts Systems Engineers Public, Dell Technologies. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Loopbaan.

Hoe je het ook wendt of keert, de rol en inzet van flash-technologie zal in 2014 alleen maar toenemen. Flash is nu eenmaal een hot topic en dat was zeker te merken tijdens de expertpanel discussie die ik leidde op de Info Security en Storage Expo. Ook het verslag van de sessie leverde een lange maar zeer interessante discussie op.

Op deze site zie ik geregeld informatie over flash-technologie langs komen. De ene keer is het de heilige graal op het gebied van storage, de andere keer wordt het als duur en ongeschikt voor write intensieve omgevingen neergezet. Maar laten we reëel zijn: flash-opslag is mijn ogen een goede aanvulling op de harddisk.

Capaciteit versus Performance

In de enterprise storage omgevingen draait het behalve om opslagcapaciteit steeds meer om performance. En juist dat laatste wordt vaak vergeten. Het is verbazingwekkend in hoeveel aanbestedingen of aanvragen alleen nog maar over opslagcapaciteit gepraat wordt. Opslagcapaciteit is zeer betaalbaar geworden, maar performance blijft nog altijd kostbaar. En juist op dat gebied is flash-technologie een welkome versterking. Met de gemiddelde flash-disk kan je - afhankelijk van het type - tussen de drieduizend en vijfduizend iops behalen. Dus op het gebied van performance is dit echt een baanbrekende ontwikkeling. De snelste hard disk (hd) die we tot voor kort kenden (SAS/FC 15k) haalde er maar honderdtachtig.

Niet alles kan geflasht worden

De performance van een flash-disk is dus vele malen hoger dan die van de reguliere hd. Flash-technologie is echter het meest geschikt voor read intensieve omgevingen. Denk hierbij aan of performance intensieve databases (Oracle, Sap, crm-pakketten, et cetera). Ook bij omgevingen waar lage latency nodig is (VDI ) biedtflash een uitkomst. Omgevingen waar veel data weggeschreven wordt (write-intensief), zijn wat minder geschikt om volledig op flash-technologie te baseren.

Meten is weten

Ook hier geldt: Meten is wetenHet is van belang om vooraf goed de performance karakteristieken van je data inzichtelijk te maken. Zaken zoals de read/write verhouding en huidige i/o-load zijn van cruciaal belang. Welke delen van je omgeving hebben performance nodig en voor welke delen heb je alleen maar opslagcapaciteit nodig? Dataclassificatie op basis van performance is hier enorm belangrijk. Zoals eerder gezegd, wordt er op dit gebied nog te vaak naar opslagcapaciteit in plaats van naar performance gekeken. En dat heeft natuurlijk gevolgen. Een omgeving met genoeg opslagcapaciteit maar onvoldoende snelheid kost een organisatie alleen maar geld. En de daadwerkelijke besparing door langzamere disks gaat al snel verloren. Ook bij een transitie naar een cloud-omgeving (IaaS/PaaS) wordt de performance vaak over het hoofd gezien. Een cloud-platform dat niet flexibel en schaalbaar is op dit gebied, schiet in mijn ogen tekort.

Wat is er beschikbaar op de markt

Je ziet op het gebied van enterprise-storage oplossingen een aantal varianten op de markt. Ik zal de belangrijksten even kort toelichten:

All Flash arrays. Dit soort oplossingen bestaat, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, alleen  uit disks op basis van flash-technologie. Dit soort systemen is uitermate geschikt voor vdi- en db-omgevingen waar over het algemeen veel leesacties uitgevoerd worden. Er wordt vaak geroepen dat flash kostbaar is qua opslagcapaciteit. Nu kan ik dit alleen maar beamen, maar wel met de kanttekening dat hier een behoorlijke prijsnivellering gaande is. Ook gaan de hardware-leveranciers steeds slimmer en optimaler met flash-opslag om. Compressie- en deduplicatie-technologie zorgen er voor dat data in de meest optimale vorm wordt opgeslagen.

Flash IO accelaratie kaarten. Deze kaarten worden ook steeds vaker ingezet. Vroeger gebruikte men deze kaarten voornamelijk als het storagesysteem niet aan de performance-eisen voldeed en niet verder schaalbaar was. Nu worden ze ook ingezet in vdi- en db-omgevingen. De kaarten zijn er in twee varianten. De eerste variant slaat alles lokaal op en bij een eventueel defect gaat alle data verloren.  De tweede variant slaat alles lokaal op, maar zet de data ook door naar een centraal opslagsysteem. Op die manier heb je eigenlijk een ‘best of both worlds’ scenario. Een groot nadeel van beide varianten is dat er maar één server tegelijk van de kaart gebruik kan maken.

Hybrid Storage systemen. De hybride systemen maken gebruik van de hd-technologie zoals we die al jaar en dag kennen en zetten daarnaast flash-technologie op een slimme manier in, door bijvoorbeeld flash-disks als cache te gebruiken of in te zetten in voor automatic storage tiering. Automatic storage tiering analyseert de data op basis van performance behoeften, plaatst de data die veel performance nodig heeft op snelle disks en de data die minder veeleisend is op langzamere disks.

Levensduur

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ssd/flash minder lang mee gaat, maar niets is minder waar. Het is wel belangrijk om appels met appels te vergelijken door Flash technologie op de juiste manier in te zetten. Het klopt dat write intensieve acties de levensduur van flash beperken. Echter in een read intensieve omgeving zoals bijvoorbeeld bij vdi, big data en databases gaat de flashtechnologie juist veel langer mee (zie kader).

De levensduur van een ssd is gebaseerd op een max aantal PE cycles (program-erase cycle). Een korte uitleg:

Reads = Geen PE Cycle
Writing = PE Cycle
Deleting = PE Cycle

Er zijn veel verschillende soorten flash op de markt. Dit maakt het er niet overzichtelijker op, waardoor kan het gebeuren dat mensen appels met peren vergelijken. Om te zorgen dat appels met appels vergeleken worden een meer uitleg. E-MLC/SLC zie je met name terug in enterprise oplossingen en On chip flash en MLC worden met name in consumententoepassingen gebruikt.

Praktijkvoorbeelden max PE Cycles (PE Cycle = solid-state-storage program-erase cycle )
On chip flash = 100 
MLC = 1500 tot 10.000 ( zeer veel differentiatie/verschilt per leverancier/type )
E-MLC = 30.000 
SLC = 100.000

De getallen zijn op basis van PE Cycles per block, dat laatste is van groot belang. Dit zorgt vaak een vertekend beeld.

Meantime between failure (MTBF). Wat is de gemiddelde tijd voordat een flashdisk omvalt? Ook dit verschilt per type hd en ssd. 

MTBF 
hd = 500.000 / 750.000
ssd = 1.500.000 tot 2.000.000

Conclusie

Flash zal steeds vaker ingezet gaan worden en heeft de laatste jaren ook duidelijk intrede gedaan op de consumentenmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Apple met zijn Fusion disk, of de ssd-disks die door veel gamers ingezet worden voor een zo snel mogelijk systeem. Voor welke variant moet je nu gaan? Je kan pas een goede en degelijke keuze maken als je je behoeften goed in kaart hebt gebracht. Moet je het overal toepassen? Dat is natuurlijk afhankelijk van je omgeving: zet het in waar je de meeste winst kan behalen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4974484). © Jaarbeurs IT Media.

7,3


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.