Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een wolkje strooigoed

 

Computable Expert

ing. Jeroen MJ van Yperen Hagedoorn
Business Development Manager, Proact Netherlands B.V. . Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

'Van de cloud resources wordt 40 procent niet, niet optimaal of helemaal niet meer gebruikt.' Deze uitspraak kregen wij vorige week te horen op een seminar over it-management software. Ik heb bij deze stelling geen onderbouwing, modellen of magische quadranten van wereldwijde onderzoeksbureaus gevonden. Zonder al te veel wederhoor of bevestiging geloof ik deze cijfers wel. Waarom: het is herkenbaar gedrag.

In de 'oude' wereld kocht je hardware: teveel omdat je uitging van groei en piek performance. In de wereld van gisteren had je alles virtueel: hardware delen en je leerde een nieuw woordje, 'sprawl': de ongekende groei van virtuele machines. Had je wat nodig: drie keer klikken en je hebt een nieuw machientje tot je beschikking. Opruimen kost, net als bij pepernoten in de een of andere hoek, te veel tijd, dus maken we maar weer wat aan.

Nu met de 'nieuwe werkelijkheid' en in de tijd van 'alles wordt anders', 'zonder cloud ben je out', heb je geen last meer van hardware of eigen virtuele farms. Eindelijk rust in het beheer en concentreren op innovatie. Time to market is alles. De basis van cloud diensten is dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. En dan het simpele bericht dat rond de 40 procent van deze diensten niet of nauwelijks gebruikt wordt. Dan donder je wel een beetje van je geloof. Of was mijn geloof in die goedheilige oplossing een beetje te onnozel? Ik weet ook wel dat of je een cloud resource nou niet, een beetje of optimaal gebruikt, die factuur zijn weg naar je brievenbus toch wel vindt.

Hoe is dit, ondanks het weinige veldwerk, te verklaren? Wat zit er aan de andere kant van de cloud? Juist: de mens. We kunnen onze manier van werken sneller en eenvoudiger maken door geavanceerde tooling en portals. Ons gedrag is echter weerbarstiger. Als je een applicatie aanvraagt en je krijgt een vraag die gekoppeld is aan Life-Cycle-Management (wanneer mag het weer weg?), dan ga je voor zekerheid. Dus wat langer dan bedoeld. Of anders, ik weet het niet en doe dan maar heel lang of oneindig. Vervolgens eindigt deze applicatie waarschijnlijk ongebruikt maar ruimte innemend, net als die surprise die je vorig jaar kreeg maar waar zichtbaar zoveel werk in zat dat het zonde zou zijn om weg te gooien.

Ik relateer het aan mijzelf. Als ik deze eenvoudige manier van werken heb; zullen andere dat ook wel hebben. En als je al deze kleine beetjes bij elkaar optelt, zal dat flink aantikken. Dat je dan snel richting de 40 procent gaat geloof ik dan ook wel. Boeren-eigen-wijsheid heet dat toch?

Als je zonder controle resources afneemt kan je er dus niet zeker van zijn dat je de budgetten goed besteed en zonder controle weet je niet of de gemaakte kosten ook gelijk staan aan de gebruikte resources. Cloud resources reken je immers af op basis van reservering en gebruik. Als je reserveert en wat data opslaat gebruik je resources. Tot in lengte van dagen als je geen actie onderneemt.

Hoe doorbreek je dit? Als je weet wat je afneemt is dat zeer interessant om te combineren met wat je gebruikt. Maar ook hoe je dit gebruikt. De top tien zwaarste applicaties of virtuele machines zijn snel bekend. De top tien laagst performende ook. De uitersten zijn vaak bekend. Door het middengebied te analyseren kun je veel wegfilteren of optimaliseren. Dat je dit met mooie it-management software kan doen zal geen surprise zijn. Dit monitoren en analyseren is eenvoudig wanneer je vanuit de it-organisatie alle resources inzichtelijk hebt. Maar niet alle resources worden door de it-organisatie aangevraagd, beheerd of zijn inzichtelijk. Afdelingen kunnen zelfstandig resources afnemen. De financiële afdeling is dan je beste bron. Uiteindelijk levert een dienst een factuur op. Dat kan het begin zijn van verzamelen van resource- en gebruikinformatie.

Ik weet: het is lastig om alle gegevens te vinden maar loont wel de moeite. En de samenwerking? Juist in deze periode kent men vast wel de term: we zijn toch zeker Sinterklaas niet!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4945743). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.