Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud computing is niet altijd lonend

 

Expert

Martijn van der Schaaf
CEO, Computication. Expert van voor het topic .

Cloud computing is het buzzword van de laatste tijd. Toch zijn er nog veel onduidelijkheden. Zo is het niet vanzelfsprekend goedkoper dan een eigen omgeving inrichten en (laten) beheren. Wanneer loont het dan wel?

Er zijn verschillende vormen cloud computing. Je kunt alleen de functionaliteit van software uit de cloud gebruiken (Software as a Service; denk aan Salesforce.com), maar ook de infrastructuur waarop je eigen software laat draaien. Dan hebben we het over Infrastructure as a Service. Bij de IaaS-oplossing is het van belang na te gaan hoe en door wie het platform wordt beheerd. Bedenk in elk geval welke functionaliteiten (dat kan inclusief communicatie via e-mail, ip-telefonie of beeldvergaderen) jouw organisatie zou willen betrekken van de cloud-leverancier.

Niet altijd de oplossing

Mijn definitie van cloud computing in dit artikel is de volgende: een model voor het op flexibele wijze inzetten van verwerkingscapaciteit. In plaats van het zelf aanschaffen van een server, huur je bij een externe partij de verwerkingscapaciteit van zo’n zelfde server. Cloud computing is interessant voor organisaties die (tijdelijk) extra verwerkingscapaciteit nodig hebben. Of heel wisselende capaciteiten nodig hebben. Kortom schaalbaarheid is het sleutelwoord. Is flexibiliteit in de capaciteitsverwerking niet relevant voor je bedrijf, dan hoef je dus eigenlijk je infrastructuur niet naar de cloud te brengen.

Hybride

Je kunt je servers verplaatsen naar het datacenter dat de cloud-diensten aanbiedt. Je kunt eventueel een deel van de capaciteit in eigen huis houden. In geval van zo’n hybride omgeving is het nodig een dienstverlener te kiezen die wel in staat is de complete omgeving eenduidig te beheren.

Beveiliging

Beveiliging is nodig op juridisch, fysiek en technisch niveau. Juridisch moet je je afvragen wat er gebeurt als je op enig moment besluit niet meer van de diensten van de cloud provider gebruik te willen maken. Spreek een zogenoemde ‘exit-strategie’ af met de dienstverlener. En wat er gebeurt als deze failliet gaat of anderszins niet aan zijn verplichtingen voldoet? Hoe is de continuïteit gewaarborgd? Op fysiek niveau gaat het bijvoorbeeld om de certificeringen (zoals BORG klasse 4), om biometrische toegangscontrole in het datacentrum, apart afgesloten serverkasten, dubbel uitgevoerde stroomvoorziening met aggregaat als back-up, meervoudige internetverbindingen en ten slotte een gecertificeerde brandblusvoorziening.

Op technisch niveau gaat het bijvoorbeeld om beveiligde Logical Unit Number (LUN)-koppelingen, een fysieke firewall en een virtuele firewall, en per klant virtueel afgeschermde lan’s. Een back-up voor de internetverbinding is van belang. Zorg ervoor dat de routers en firewalls zijn ingesteld voor een automatische overname bij storingen. Idealiter heb je toegang tot het telecomplatform van de cloud-leverancier, zodat alles geïntegreerd en eenvoudig te beheren is.

Welke oplossing je ook kiest, er zal altijd sprake zijn van migratie van hard- en software naar de cloud. Hiervoor moet je - in samenwerking met de it-specialist - een plan opstellen, waarbij je samen zoekt naar maximale beperking van de risico’s. Het doorgaan van de bedrijfsactiviteiten staat voorop.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4773886). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.