Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Architect moet proces op inhoud afstemmen

 

Computable Expert

Friso Schutte
IT Architect, Cerios. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Infrastructuur.

Op de een of andere manier bekruipt mij het idee dat ‘het proces’ en ‘de inhoud’ steeds vaker los van elkaar bewegen. Het is wonderlijk te merken dat mensen die enkel met het proces bezig zijn, of ‘bewaken’ zoals de gangbare term is, best tevreden kunnen zijn, terwijl de medewerkers die puur met de inhoud bezig zijn, erg ontevreden zijn binnen één en hetzelfde project. Andersom gebeurt trouwens ook wel eens.

Door alle lagen van de organisatie heen wordt er voortdurend nagedacht over hoe ‘het beter kan’. Dit resulteert meestal in uitspraken als: ‘we moeten Lean zijn’ of ‘we moeten Scrum introduceren’ of ‘we moeten het technisch beheer outsourcen’ of ‘we moeten zorgen dat er goed getest wordt alvorens we nieuwe software in productie zetten’. Op zich is dat allemaal goed en aardig, maar de kwaliteit van een product wordt daar niet per se beter van. En wie bewaakt nu de kwaliteit? Juist, dat zouden de architecten moeten doen.

Lage tevredenheidsscore

In veel organisaties is de afstand tussen het bestuur en de werkvloer veel te groot. Neem bijvoorbeeld de Vrije Universiteit in Amsterdam. De goede reputatie van vroeger ten spijt kent het de laatste paar jaar een lage student- (en docent)tevredenheidsscore. De afstand tussen het college van bestuur en de faculteiten blijkt onoverbrugbaar, iets wat een leek van verre had kunnen zien aankomen toen het bestuur en staf in 2008 een apart pand in Amstelveen betrok en de afstand dus zelfs fysiek creëerde.

Iets soortgelijks zie ik helaas maar al te vaak in de architectenwereld. Sommige architecten proberen zich zeer bewust te onderscheiden van ‘ontwerpers’, proberen afstand te creëren door tegen het topmanagement aan te schurken, terwijl de inhoud van het domein van architecten uit het zicht raakt. Dat managers de inhoud uit het oog verliezen is treurig maar enigszins begrijpelijk vanuit hun rol. Maar alsjeblieft, laat een architect zich nou niet als een manager gedragen. Bij elke grote organisatie en elk groot project zijn er al zovelen enkel met het proces bezig. Je zou denken dat het proces afhankelijk is van wat je wilt bereiken, maar het lijkt alsof het proces en de inhoud zich los van elkaar bewegen.

Interne it-systemen

Iedereen moet zich natuurlijk verantwoordelijk voelen voor goede diensten of producten die een organisatie levert, maar juist architecten, of het nu applicatie-, solution-, informatie-, enterprise of wat-dan-ook architecten zijn, zouden de kwaliteit moeten bewaken van de producten die de organisatie levert. En hiermee bedoel ik niet alleen de producten voor de klanten, maar juist ook de interne it-systemen.

Maar waarom is iedereen nu toch altijd bezig met de werkprocessen? Naar mijn mening komt dat omdat dit uiteindelijk makkelijker is dan het beoordelen van de inhoud. Het is nu eenmaal makkelijker om na te gaan dat het systeem getest is dan om te beoordelen of het goed getest is. Het is makkelijker te beargumenteren dat een component getest moet worden, dan omgaan met nuances en trade offs. Het is makkelijker om te zeggen dat er services gemaakt worden dan om een service gerichte architectuur te ontwerpen en te beargumenteren waarom hij zo goed is of juist niet goed is. Het is makkelijker om het aantal bevindingen of incidenten te tellen, dan hieruit conclusies te trekken over de kwaliteit van de software ontwerpen. Het is makkelijker om een proces te volgen, dan om je proces aan te passen aan de inhoud.

Architecturale keuzes

Of het nu de watervalmethode, Prince2, Agile methods, Continuous Deployment, of whatever nieuwe uitvinding betreft, de aandacht is dusdanig ver naar het proces toegegroeid dat er geen aandacht meer is voor een goed ontwerp, of een kloppende architectuur waarin de trade-off tussen kwaliteitsattributen (ja, ja, ISO9126) nu juist zo belangrijk is, en waarin architecturale keuzes objectief en kwalitatief onderbouwd worden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4749868). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.