Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ICT-afdeling kan angst voor BYOD wegnemen

 

Computable Expert

Dirk Raeymaekers
Sales Director, ACRONIS. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Hoewel het zakelijke gebruik van mobiele apparatuur niets nieuws onder de zon is, zorgt het voor paniek binnen bedrijven wanneer het gaat om de beveiliging van die apparatuur. Bedrijven moeten een mobiliteitsplan opstellen en maatregelen treffen om het veilig gebruik van tablets en andere mobiele apparaten mogelijk te maken, maar weten niet waar ze moeten beginnen. In dit artikel zet ik een aantal van die te nemen maatregelen op een rij.

Byod is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven, ongeacht of besluitvormers het fenomeen nu wel of niet omarmen. Voor werknemers die altijd verbonden willen blijven en veel met data werken vormt byod een betaalbare manier om de gebruikelijke ict-rompslomp te omzeilen. Het zakelijk gebruik van tablets is dan ook met 400 procent gestegen sinds 2011, blijkt uit een onderzoek van begin dit jaar. Tablets vervangen zelfs in toenemende mate de zakelijke laptops van werknemers. Ze bieden werknemers waardevolle applicaties, waardoor samenwerken gemakkelijker wordt en de productiviteit stijgt. De vraag is nu waarom byod, ondanks de voordelen, voor steeds grotere paniek binnen bedrijven zorgt, zeker gezien het feit dat het zakelijk gebruik van mobiele apparatuur al tientallen jaren geleden in zwang raakte.

Beveiliging

Het grote probleem rond tablets en andere mobiele apparaten van werknemers is simpelweg de gegevensbeveiliging. De dagen van door de werkgever verstrekte Blackberry’s zijn voorgoed voorbij. Nu werknemers zich op het bedrijfsnetwerk aanmelden via hun eigen mobiele apparatuur en bedrijfsgegevens uitwisselen, wordt het voor ict-afdelingen steeds moeilijker om de gegevens die buiten de bedrijfsinfrastructuur liggen opgeslagen toegankelijk, beschikbaar en beschermd te houden.

Er worden gegevens uitgewisseld tussen veilige bedrijfsservers en ongeregistreerde toestellen van werknemers. In sommige gevallen wordt hiervoor zelfs gebruikgemaakt van online opslagdiensten van externe partijen zoals DropBox. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om bedrijfsgevoelige informatie te beschermen. Bestanden kunnen tijdens de overdracht beschadigd raken, of erger nog, in handen vallen van hackers of fraudeurs. Bedrijfsgegevens op tablets en smartphones, zoals informatie over werknemers, sms-berichten, e-mailberichten en vertrouwelijke documenten, zijn van onschatbare waarde voor cybercriminelen. Het misbruik van deze informatie berokkent bedrijven en hun klanten steeds grotere schade. En de kans op het lekken van gegevens via mobiele apparatuur is reëel. Volgens een recente enquête van Forrester maakt bijna 40 procent van alle professionals zich zorgen over de beveiliging van hun mobiele apparatuur.

Bedrijven doen er dus goed aan een mobiliteitsplan te formuleren en hun interne beleidsregels aan te passen om in te spelen op byod. Op deze manier kunnen ze niet alleen de productiviteit van hun personeel vergroten, maar ook op naadloze en veilige wijze beter verbonden werkplekken creëren. Dit houdt in dat de rol van ict-afdelingen moet veranderen. De afdeling moet optimale ondersteuning bieden voor de productiviteit van het personeel en ervoor zorgen dat gegevens altijd veilig en beschikbaar blijven, ongeacht de locatie waar ze worden opgeslagen en de manier waarop ze worden opgevraagd.

Maatregelen nemen

Helaas hebben veel bedrijven nog geen maatregelen genomen terwijl ze byod wel toestaan in de organisatie. Directe maatregelen die ze kunnen treffen om ruimte te bieden voor het gebruik van tablets en andere persoonlijke apparatuur zonder daar de bedrijfscontinuïteit en beveiliging aan op te offeren zijn:

1. Stel beleidsregels en procedures op die rekening houden met werknemers die via hun persoonlijke apparatuur toegang tot het bedrijfsnetwerk zoeken.

2. Voer regelmatige beveiligingscontroles uit om de kwetsbaarheden die door mobiliteit ontstaan te ondervangen en bewaken.

3. Pas het bedrijfscontinuïteitsplan aan aan de realiteit van byod. Zo moeten werknemers op eenvoudige wijze kunnen rapporteren dat hun toestel is zoekgeraakt, zodat de ict-afdeling de toegang tot het bedrijfsnetwerk onmiddellijk kan blokkeren en op afstand gevoelige gegevens van deze apparatuur kan wissen.

4  Ga op zoek naar eenvoudige en geavanceerde oplossingen waarmee het gebruik van persoonlijke apparatuur geïntegreerd kan worden met de traditionele ict-infrastructuur, zonder de workflows van werknemers er complexer op te maken. Er zijn verschillende mobile device management  (mdm)-systemen die de ict-afdeling helpen met het reguleren van mobiele apparatuur waarmee bedrijfsgegevens worden opgevraagd. Centrale beheertools bewaken alle apparaten die met het netwerk verbonden zijn.

5. Geef werknemers bedrijfsvriendelijke tools waarmee ze veilig bestanden kunnen uitwisselen, opslaan en gezamenlijk kunnen bewerken, zodat ze niet hun toevlucht hoeven te zoeken bij onveilige alternatieven, zoals Dropbox.

Omdat tablets en andere persoonlijke mobiele apparaten zoveel voordelen hebben, moeten bedrijven zich toeleggen op het veilig maken van byod. Hier ligt een duidelijke taak voor de ict-afdeling en zakelijke besluitvormers: bedrijfsgegevens moeten altijd en overal beschikbaar, toegankelijk en beschermd blijven, ongeacht het tijdstip, de locatie en de manier waarop ze worden opgevraagd. Met deze gedachte in het achterhoofd kan de ict-afdeling zich zonder zorgen op haar kerntaken richten terwijl de tablets de organisatie binnenstromen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4712081). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.