Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het netwerk is meer dan slechts commodity

 

Computable Expert

Stephan Trentmann
Programma en Interim Manager, SecureFit. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Infrastructuur.

Water komt gewoon uit de kraan, elektriciteit uit het stopcontact en omdat dit in West-Europa vrijwel altijd goed gaat, beschouwen we deze producten als commodity. Het verbeteren ervan is lastig, omdat kraanwater hier eigenlijk net zo goed is als mineraalwater en 250 volt niet veel beter is dan 230. Wel kun je proberen deze producten goedkoper aan te bieden of de bijbehorende dienstverlening te verbeteren. Deze aspecten zijn dan ook precies de dingen waar energiebedrijven op concurreren.

We horen het constant: het netwerk is een commodity. En dus is dan vaak de ‘logische’ volgende stap dat de prijs naar beneden moet, en dreigt men over te stappen naar een concurrent. Maar is het bedrijfsnetwerk echt niet meer dan een commodity en wil de markt echt dat aanbieders alleen op prijs concurreren?

Netwerkprestaties

Misschien wel, als het primaire doel kostenverlaging is, het netwerk niet als bedrijfskritisch wordt beschouwd en er verder geen belangrijke applicaties op draaien. Maar als het betreffende netwerk deel uitmaakt van het productieproces, is het verstandig om veel aandacht te besteden aan de kwaliteit en de performance van het netwerk. Voor organisaties als de Navo, Tommy Hilfiger of PaperlinX zijn kwaliteit en netwerkprestaties een integraal onderdeel van hun succes. Voor deze organisaties moet een netwerkprovider niet voornamelijk concurreren op prijs, maar op kwaliteit en de middelen om de kwaliteit via innovatie te verbeteren.

Momenteel richten veel bedrijven zich op kostenbesparingen, hoe kan een kwalitatief hoogwaardig netwerk hieraan bijdragen? Cloudgebaseerde diensten of het consolideren van applicaties naar een centrale locatie zal op termijn leiden tot kostenbesparingen, maar dit zal alleen succesvol zijn als het wordt omsloten door een kwalitatief hoogwaardig netwerk. In dit geval helpt het netwerk om kosten te besparen, terwijl het onmiddellijk waarde toevoegt!

Netwerkoptimalisatie

Een praktisch voorbeeld is CLSA, een van de grootste onafhankelijke financiële instellingen in Azië, die gekozen heeft om circa twintig servers, welke verspreid door heel Azië stonden, te consolideren in een enkel datacenter in Hong Kong. Deze consolidatie heeft geleid tot kostenreducties, maar ook voor problemen in het gebruik van e-mail en kritische applicaties, welke van essentieel belang zijn voor een financiële instelling die in ‘split-seconds’ over informatie moet beschikken. Door middel van netwerkoptimalisatie zijn deze problemen uiteindelijk verholpen. Met als resultaat een kostenverlaging van 35 procent en perfect functionerende applicaties alsof deze nog in de lan-omgeving zouden staan.

Als het netwerk een commodity is, dan is één megabit één megabit, ongeacht wie het aanbiedt. Echter, er zijn aanbieders die zich richten op kwaliteit en ervoor zorgen dat het maximale uit het netwerk wordt gehaald. Dit serviceniveau is essentieel in het hierboven beschreven scenario. Het bevat elementen zoals netwerkoptimalisatie of -versnelling en zorgt ervoor dat de cio of it-manager richting zijn of haar interne of externe klanten een kwalitatief hoogstaande dienstverlening kan garanderen. Het optimaliseren van een netwerk zorgt er ook voor dat alleen wordt betaald voor wat er daadwerkelijk wordt afgenomen. Optimalisatie- en versnellingstechnologieën maken het voor dienstverleners mogelijk om zich te onderscheiden op kwaliteit en toegevoegde waarde.

Concluderend: het netwerk is in veel gevallen niet slechts een commodity en er is zeker een verschil in wat verschillende dienstverleners bieden. Net zoals elektriciteit is het netwerk absoluut noodzakelijk, maar in tegenstelling tot elektriciteit maakt de kwaliteit van het netwerk vaak wel degelijk het verschil.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4704315). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.