Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

cPanel loopt ver achter met IPv6 ondersteuning

 

Computable Expert

ir. Sander Steffann
Senior Internet Engineer, SJM Steffann. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

In tegenstelling tot het CBS, wat laat zien hoe het wel moet met de invoering van IPv6, laat cPanel duidelijk zien hoe het niet moet. De tijdlijn over wanneer IPv6 wordt ondersteund is van de website verdwenen, toezeggingen zijn ingetrokken en worden niet meer gedaan en de klanten vragen massaal om meer informatie en een snelle invoering.

cPanel is een pakket dat door hosting-bedrijven wordt gebruikt om onder andere websites, e-mail en domeinnamen te hosten. In april 2010 hebben ze al een webinar gehouden waarin IPv6 features besproken werden, maar tot op de dag van vandaag is er nog niets geleverd...

Veel leveranciers zeggen dat IPv6 voor hen geen prioriteit heeft omdat de klanten er niet naar vragen. Dat excuus kan cPanel niet hebben, want op het forum wordt al sinds 2005 gesproken over IPv6 ondersteuning. Een aantal citaten:

  • Okt 2006: Is there a roadmap entry for this?
  • Mrt 2007: When Cpanel will be compatible with ipv6
  • Nov 2008: It truly scares me that cpanel is this unprepared for ipv6.
  • Jun 2009: We just started deploying ipv6 and concider this an very important feature.
  • Apr 2010: cPanel zelf: Work on IPv6 support in cPanel/WHM is in progress.
  • Okt 2010: cPanel, this is not typical feature request, this is urgency.
  • Jan 2011: cPanel zelf: IPv6 support is coming. A timeframe is not available yet.
  • Okt 2012: IPv6 implementation is becoming more and more critical as each day passes.
Tot voor kort beloofde cPanel dat IPv6 ondersteuning in versie 11.36 beschikbaar zou komen, maar nu is die informatie verdwenen. Er wordt op een IPv6 implementatie-pagina enkel nog gezegd: 'In 2013 we will begin to deliver features that support IPv6.' Op de feature-request forums is duidelijk te zien dat hun klanten daar niet blij mee zijn.

Hoe kan het dan dat er toch nog ict-leveranciers zijn die niet in de gaten hebben wat belangrijk is voor hun klanten? Snappen ze dan niet dat hun klanten ook moeten kunnen plannen, dat de klanten van hun klanten ook een antwoord nodig hebben, en dat 'The next is the concept that cPanel will not commit to a feature on a specific version until the feature is finished' gewoon onwerkbaar is?

Helaas zie ik deze mentaliteit steeds vaker bij leveranciers. Niet uitsluitend over IPv6 maar ook bij andere features. Waarom moeten klanten jarenlang zeuren bij hun leverancier voordat er naar ze geluisterd wordt? Eigenlijk hoort een leverancier toch te weten wat er op zijn vakgebied gebeurt en zouden klanten er niet eens naar hoeven te vragen.

Het lijkt er wel op dat leveranciers de prioriteiten niet op orde brengen zo lang het geld maar binnenkomt. Maar zodra klanten weglopen omdat ze het helemaal zat zijn is het te laat.

Too little, too late...

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4637519). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.