Is online backup de juiste oplossing? Steeds meer organisaties overwegen de overstap te maken naar online opslag, of backups naar de cloud. Meestal kijken ze hierbij naar twee argumenten: het is gemakkelijk en toegankelijk en een kopie op een andere locatie dan kantoor is wel zo veilig. Online backup is echter niet zaligmakend. Er zijn vijf factoren die je moet overdenken, voordat je de stap daadwerkelijk neemt.
Backup window: Door de enorme hoeveelheden data hebben it-beheerders momenteel al moeite om hun doelstellingen qua backup windows te halen. Wanneer dit naar een elders gelegen locatie via wan moet gebeuren, wordt die uitdaging nog veel groter. Het loont dus om vooraf te testen hoe lang een direct-to-cloud backup duurt. Misschien is het wel helemaal niet mogelijk.
Data recovery: Je data terughalen uit de cloud via een online backup-oplossing kost waarschijnlijk meer tijd dan vanaf een lokale schijf. Vrijwel alle online aanbieders lopen hier tegenaan en bieden inmiddels recovery-diensten waarbij fysieke media wordt ingezet om bijvoorbeeld ‘s nachts bestanden lokaal terug te plaatsen. Dure grappen, dus ook hiervoor geldt: test eerst of je data makkelijk is terug te halen.
Systeemherstel: Vooralsnog hebben we het over gebruiksdata, maar wat als een heel systeem teruggezet moet worden? Veel van de online aanbieders bieden deze mogelijkheid niet en gaan er vanuit dat je daar zelf maatregelen voor neemt.
Beveiliging: Een oude bekende, maar als je je data en systemen elders opslaat wil je weten hoe dat fysiek en virtueel wordt afgeschermd. De data moet zowel tijdens de overdracht als de opslag versleuteld kunnen worden.
Opslag en archivering: Naast de gebruikelijke backup- en restore-wensen, lopen veel organisaties aan tegen compliancy-regelgeving die de langetermijnopslag van bepaalde data voorschrijft. Het is van belang dat de te kiezen oplossing daarmee om kan gaan en dat proces zoveel mogelijk kan automatiseren.
Kortom, direct-to-cloud of enkelvoudige online backup lijkt interessant, maar het is de vraag hoe nuttig het daadwerkelijk is. Overweeg bovenstaande (en andere) zaken zorgvuldig. Wellicht is een lokale opslag al dan niet gecombineerd met online oplossingen nog helemaal zo gek nog niet.
Reacties
Beste Jasper,
Interessant om aan te halen. Zeker omdat er door bedrijven die willen overstappen naar hetzij cloudstorage hetzij cloudbackup niet vaak wordt nagedacht over continuity, recovery en accountability. De partijen die er wel over nadenken, zijn meestal al bezig met een vorm van compliancy en leven al volgens een set met regels, althans zouden moeten...
- Continuity: cloud klinkt en is in veel gevallen beter, omdat niet elk bedrijf dezelfde voorzorgsmaatregelen kan nemen als een dergelijke provider
- Recovery: is waar met bare-metal en systeemherstel, maar lees mijn opmerking hieronder
- Accountability: helemaal waar, wat zet je er neer en wat niet. Versleuteld of niet. Wat mag er wel en niet buitenshuis worden opgeslagen? Wat is buitenshuis, Nederland of buitenland?
Wel wil ik een opmerking maken dat er oplossingen zijn (zonder meteen namen te noemen) die met recovery vanuit de cloud, maar ook backup naar de cloud, vaak met mechanismes werken om data te prioriteren en comprimeren. Daarnaast heb je wel gelijk dat als een enterprise-size omgeving met enkele PB's aan data, wel even bezig zullen zijn. Ik denk dat dit soort bedrijven er ook verstandiger aan doen om een private-cloud oplossing (of Dedicated Server Storage) aan te schaffen. Mijn ervaring met TB's aan data is, 'weekendje', afhankelijk van de bandbreedte natuurlijk.
Wat de locatie van data betreft, als een datacenter zich in Nederland of Duitsland bevind, is het voor de meeste bedrijven al voldoende, maar tip is om te kijken of de branch of regelgever (overheid) hier uitspraken over heeft gedaan. Let ook op dat dit US safe havens zijn, ivm Patriot Act uitvoeringen.
Klassieke fout: bedrijfsgevoelige presentatie van een nieuw product op een gratis Prezi-account gezet... Dit is alleen niet de fout van de storage provider, maar navolging van de regels die door management zijn opgezet. Deze moeten er ook over nadenken; zij zijn eindverantwoordelijke.
Dank voor het plaatsen!
Bedankt voor de opmerkingen BJ!