Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Past het bedrijfsproces wel bij het klantproces?

 

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, Motion10. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Iedereen weet hoe het is om als burger te maken te hebben met bedrijven en instellingen waarbij het geautomatiseerde systeem niet echt aansluit op hetgeen je als eindgebruiker verwacht. Little Britain’s 'computer says no' is erg grappig, maar helaas ook te vaak realiteit.

De meeste geautomatiseerde systemen van bedrijven zijn ontstaan met het primaire bedrijfsproces als uitgangspunt, netjes verdeeld over afdelingsspecifieke doeleinden. Deze systemen zijn na uitgebreide selectieprocedures en maatwerkprojecten in productie genomen. Te vaak zie je nog dat het primaire bedrijfsproces van een willekeurige instelling is ingebed in een monolitische applicatie, zelfs bij 'moderne' implementaties. Terwijl juist het monolitische (silo) karakter van deze applicaties vaak de aanstichter is van het leed dat is beschreven in de eerste paragraaf. Ook is het vaak zo dat er een wildgroei aan applicaties is ontstaan, mede veroorzaakt door overnames en fusies of omdat er voor een (tijdelijke) tactische oplossing is gekozen om een korte termijn uitdaging aan te kunnen.

Zaakgericht werken

Zaakgericht werken is hier een mooie oplossing voor, echter spelen er buiten de gestructureerde processen rondom de zaak zich ook veel ongestructureerde processen af. Ook is het vaak zo dat applicaties of platformen die zaakgericht werken mogelijk maken niet goed aan te sluiten zijn op andere, ook relevante backoffice-applicaties, omdat deze niet goed kunnen fungeren binnen zo'n flexibele architectuur. Zaakgericht werken is ook per definitie een fenomeen dat afdelingsoverstijgend is, en dat past toch vaak niet in bestaande applicatie-architecturen.

De best mogelijke oplossing voor dit alles is het inrichten van een meerlagen bpm (business process management) model in een soa (service oriented architecture), waarbij de afzonderlijke (black-box) functies en diensten van de applicaties in het applicatielandschap beschikbaar worden gesteld als services die voldoen aan de soa-principes opgesteld door Thomas Erl. Door de informatie- en procesarchitecten de gereedschappen te geven om processen flexibel in te richten (beginnend bij het ontwerpen in bijvoorbeeld Microsoft Visio tot en met het implementeren in Sharepoint Designer of een Itinerary in de enterprise of internet service bus), gebruikmakend van de services die ontsloten zijn binnen en eventueel buiten de eigen firewall zal een situatie ontstaan die het mogelijk maakt om snel op veranderende marktomstandigheden in te springen zonder dat daarbij monolitische applicatielogica behoeft te worden aangepast. Door ook nog gebruik te maken van de business intelligence (bi)-faciliteiten van het platform, kan intelligentie worden verzameld over de processen die vervolgens gebruikt kan worden om de processen weer te verbeteren.

Klant is koning

Het sluitstuk, of beter beginpunt (!) van dit alles is een universele presentatielaag die benaderbaar is vanaf elk willekeurig apparaat, elk willekeurig tijdstip en elke willekeurige plaats. Zo'n portaal (bijvoorbeeld een op Microsoft Sharepoint gebaseerde enterprise portal) is bij voorkeur een platformomgeving waarin door de functionele beheerders in samenspel met de informatie- en procesarchitecten op een flexibele manier gebruikersinterfaces samen te stellen zijn die perfect aansluiten bij de doelgroep en de betreffende processen. Door het zaakgericht werken in deze omgeving mogelijk te maken, ondersteund door de document management-faciliteiten van het platform, is een omgeving te implementeren die snel en wendbaar is en waarbij de gebruiker ook buiten de 'vaste' processen om, op een gemakkelijke manier kan samenwerken met collega's om op die manier sneller en beter antwoorden uit de onderliggende logica en systemen te krijgen en dus efficiënter te kunnen communiceren met de uiteindelijke klant.

Het ultieme doel is dat een zichzelf continue verbeterend proces kan worden geïmplementeerd wat mogelijk maakt dat in plaats van dat de klant zich moet aanpassen aan het bedrijfsproces, het bedrijfsproces zich kan aanpassen aan het klantproces. En zo is de klant weer koning.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4508407). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.