Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

VDI-opslag mag geen horror-story worden

 

Computable Expert

Jacco van Achterberg
Sales, CLOUDIAN. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Op het eerste gezicht lijkt desktopvirtualisatie een geweldige oplossing voor de vele bedrijven die worstelen met het beheer en onderhoud van hun pc-infrastructuur. Want wat kan er nu mis zijn aan een oplossing waarmee bedrijven vanaf een centrale locatie een gemeenschappelijk besturingssysteem op al hun pc´s en notebooks kunnen installeren, bijwerken, beheren, onderhouden en beveiligen?

Helaas zijn de dingen nooit zo eenvoudig als ze op het eerste gezicht lijken. En dat geldt zeker voor ict. Het komt maar al te vaak voor dat vereenvoudiging op een punt binnen de infrastructuur ergens anders juist voor grotere complexiteit zorgt. Dit valt te vergelijken met een scène in een horrorfilm. De held of heldin rent een kamer in en sluit de deur achter zich in de veronderstelling de achtervolger te hebben afgeschud. Vervolgens blijkt dat er aan de andere kant een veel groter gevaar staat te wachten. Dit is iets om in gedachten te houden wanneer iemand de loftrompet steekt over de voordelen van een vdi (virtual desktop infrastructure)-implementatie.

Opslagprobleem

Hoewel het allemaal niet zo erg hoeft te zijn, is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden en een oplossing voor een reeks van problemen te bieden alvorens je van start gaat met een vdi-implementatie. Een van de grootste problemen is de opslag. Weet je dat bedrijven voor elke euro die ze aan een vdi uitgeven drie tot zeven euro aan opslagcapaciteit moeten investeren? Dat is pas griezelig.

Hoe komt dit? Daar zijn een aantal redenen voor. Voor het consolideren van tientallen of zelfs honderden desktops binnen één server moet deze ondersteuning kunnen bieden voor de kleinschalige i/o-bewerkingen die op willekeurige momenten door al deze desktops worden gegenereerd. Dit type verkeer wordt vaak geassocieerd met 'boot storms' en 'login storms' (tijdstippen waarom werknemers vrijwel allemaal tegelijk inloggen) en plotselinge, onregelmatige oplevingen van de workloads als gevolg van willekeurige schrijfbewerkingen. Een belangrijk punt om rekening mee te houden, is dat de opslagvereisten niet alleen een fysiek karakter hebben (in termen van gigabytes of terabytes), maar ook betrekking hebben op het aantal inputs/outputs per seconde.

Er worden hoge eisen aan het opslagsubsysteem gesteld: het moet immers ondersteuning bieden aan honderden of zelfs duizenden virtuele Windows-desktops. Door een boot storm kan het bijvoorbeeld ettelijke minuten duren voordat een virtuele desktop is opgestart.

Piekbelasting

Hieruit blijkt dat er sprake is van verschillen tussen servervirtualisatie-omgevingen en vdi-implementaties. In de serveromgeving zorgen de uiteenlopende toepassingen voor willekeurige pieken in workloads, terwijl binnen vdi-omgevingen meestal sprake is van gelijktijdige piekbelastingen. In het geval van servervirtualisatie leveren prestatieschommelingen weinig directe gevolgen op voor de eindgebruikers, terwijl ze een uiterst negatieve uitwerking kunnen hebben op gebruikers van virtuele desktops.

Binnen een traditionele opslaginfrastructuur wordt de opslagcapaciteit vaak op relatief sequentiële wijze belast, waarbij de lees-/schrijfverhouding uitkomt op een niveau van rond de 80 procent voor leesbewerkingen en 20 procent voor schrijfbewerkingen. Omdat er binnen een vdi-omgeving honderden desktops worden verenigd, krijgt het belastingspatroon een willekeurig karakter, met lees-/schrijfverhoudingen van 40:60 of slechter. Dit resulteert onvermijdelijk in nieuwe problemen voor de opslagsoftware en -hardware.

Een manier om login/boot storms en plotselinge oplevingen van het aantal schrijfbewerkingen te voorkomen, is om gebruik te maken van afzonderlijke caching van lees- en schrijfbewerkingen op solid state disks (ssd's). Met behulp van een tiered storage-strategie kan het verwerkingsprocestempo fors worden verhoogd.

Solid state disks

Sommige bedrijven zullen genoeg hebben aan hun bestaande opslaginfrastructuur om aan de eisen van een vdi-implementatie te voldoen. Toch is het meestal beter om te zoeken naar producten die een oplossing bieden voor de prestatieproblemen en kosten van vdi-opslag. Deze producten maken gebruik van solid state disks om de lees- en schrijfprestatie te verbeteren, het i/o-patroon te normaliseren en op kostenefficiënte wijze te voldoen aan de high performance-eisen.

De beste manier om onplezierige verrassingen met vdi's te voorkomen is om de implementatie goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat er voldoende opslagcapaciteit beschikbaar is. Bewaking en capaciteitsplanning spelen hierbij een belangrijke rol. De kosten van vdi-opslag kunnen worden gereduceerd door gebruik te maken van technieken zoals inline compressie, deduplicatie en thin provisioning.

Veel van de problemen rond vdi en het beschikbaar stellen van de hiervoor benodigde opslagcapaciteit zijn inmiddels duidelijk. Leveranciers ontwikkelen technologieën die een antwoord bieden op de problemen en bottlenecks die gepaard kunnen gaan met de overstap naar desktopvirtualisatie. Het is dus heel goed mogelijk dat deze horror-story een happy end krijgt. De volgende keer dat de filmheld in kwestie een kamer binnenholt en opgelucht de deur achter zich dicht trekt, kan het zomaar zijn dat hij of zij zich daadwerkelijk in veilige haven bevindt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4492255). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.