Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

IT-diensten leveren tegen een betaalbare prijs

 

'De cio als ketenmanager' en 'geïndustrialiseerde it-services': het is niet voor niets dat deze kreten worden gebruikt in de it. De productieprocessen in fabrieken waren ooit het antwoord op dezelfde uitdagingen waar de it vandaag voor gesteld wordt. Hoe kan ik effectief en flexibel IT diensten leveren tegen een betaalbare prijs per eenheid.

Waarom die vergelijkingen met supply chains, industrieën en fabrieken zo voor de hand liggen komt waarschijnlijk omdat wij allemaal de kennis hiervan al ergens op school hebben opgedaan. Er bestaat zelfs een grote kans dat een groot aantal van ons, inclusief ons management of collega’s en vrienden buiten de it, wel eens in een fabriek gewerkt hebben. Iedereen heeft wel een beeld bij fabrieken en supply chains en daarom zijn deze analogieën heel aantrekkelijk om onze complexe IT-wereld iets eenvoudiger te maken.

Jammer genoeg stoppen we daarna vrij snel met het benutten van deze analogieën en gaan we door met onze it-eigen complexe terminologieën en processen. Dat is zonde, want de basiskennis van fabrieken en supply chains is in duizenden jaren ontwikkeld terwijl de it-industrie slechts tientallen jaren oud is. Tijd om deze kennis te activeren en in te zetten in ons werk als it'er. Zeker als het gaat om massaproductie en -levering van standaard it-diensten zoals in cloud-omgevingen, daar kunnen we de bewezen principes van een fabriek toepassen.

In essentie is elke fabriek een onderdeel van één of meerdere supply chains. En op helikopterniveau doet elke fabriek eigenlijk hetzelfde: grondstoffen of halffabricaten inkopen (source), omzetten in iets anders (make) en dit weer als halffabricaat of eindproduct doorleveren (deliver) aan de volgende in de keten. Soms komen er teveel geleverde of defecte producten retour (return), maar dat is de basis vanuit hoog niveau bekeken. Een model hiervan is beschreven door de Supply Chain Council in het SCOR (Supply Chain Operations Reference) framework.

SCOR is het wereldwijd meest geaccepteerde framework voor het inrichten en besturen van supply chains en wordt door duizenden organisaties in allerlei industrieën gebruikt. Dat maakt het SCOR-model ook aantrekkelijk om in de industrie van it-diensten te gebruiken, zoals cloud-diensten. Hoewel de eerste versie van dit model in 1996 gemaakt is, is de onderliggende kennis en ervaring in duizenden jaren geëvolueerd, al vanaf de periode van de bouw van het Chinese Terra Cotta leger. Dit leger bestaat uit duizenden unieke soldaten die gemaakt zijn op basis van slechts een paar standaard bouwblokken. Dat willen we in it toch ook goed kunnen, veel producten en diensten leveren op basis van een paar standaard bouwblokken? De Chinezen konden het al ver voor Christus.

Het gebruik van het SCOR-model in it-omgevingen, inclusief de introductie van het 'it supply chain reference'-model staat beschreven in het boek: ‘The IT Factory – Supply Chain Management for IT Infrastructure Services Services: Using the SCOR model’, geschreven door mijn collega Hans van Aken op persoonlijke titel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4433372). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.