Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Nullen en enen verdwijnen...'bit rot' slaat toe

 

Computable Expert

Jacco van Achterberg
Sales, CLOUDIAN. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Wat als de data in je systeem niet meer betrouwbaar is? En nog erger, wat als je niet eens weet dat de data onbetrouwbaar is geworden?

Stel je voor: je medisch dossier, dat is opgeslagen bij het datacenter van een medisch centrum maar geen back-up heeft, wordt op een of andere manier aangetast. In plaats van honderd miligram medicijnen krijg je ineens tien miligram toegediend. Of denk aan een financiële instelling die door bederf van data bepaalde overheidsregelgeving niet meer naleeft, zonder dit te weten. Of de bank die fouten maakt met gegevens van bankrekeningen (geloof me, dat soort dingen werken nooit in je voordeel). Of een cruciaal softwareprogramma werkt na een tijdje niet meer zoals het hoort. Denk aan de persoonlijke of zakelijke problemen die hiermee gepaard gaan. Zonder backups en het vermogen om deze 'bit rot' op tijd te signaleren blijven fouten in het systeem onopgemerkt tot het moment waarop het leed onomkeerbaar is.

Bit rot – de naam zegt het al – is een onopvallende ziekte in computersystemen die data binnen documenten en applicaties op den duur kan bederven. Met andere woorden, een of meer delen van bestanden raken beschadigd, wat zogenaamde 'silent data corruption' veroorzaakt. Een essentieel onderdeel van ieder bestandssysteem is dat het de precieze data die eerder geschreven is kan terughalen. Als dat niet meer mogelijk is, zou het systeem de fout moeten detecteren en rapporteren. Het vervelende is alleen dat de meeste moderne bestandssystemen dit soort fouten niet kunnen detecteren.

Belangrijk om te weten is dat dit probleem niet zomaar uit het niets ontstaat. De oorzaken van deze rotting zijn dan ook behoorlijk alledaags:

- Dupliceren van software: te veel van iets hebben is niet altijd gunstig. In dit geval gaat het om een overschot aan toolbars, apps, media, emailprogramma’s en firewall software dat uiteindelijk data kan beschadigen;
- Updaten, installeren en verwijderen: bij het updaten of aanpassen van software kunnen kleine beetjes data afval achterblijven in zowel het bestandssysteem als het register, oftewel de centrale database;
- Ouderwetse stuurprogramma’s of een gebrekkig moederbord: veroorzaakt beschadigingen in het geheugen (RAM), wat er toe leidt dat bits niet meer naar behoren werken;
- Malware, Spyware: hoewel dit niet een hoofdoorzaak van Bit Rot is kan malware een systeem erg traag maken en op die manier allerlei soorten dataverlies veroorzaken.

Om te beginnen is het aan te raden bovenstaande oorzaken zoveel mogelijk te vermijden.
Data corruptie is een van de meeste gevreesde zaken in het leven van een bestandsbeheerder. De dreiging van bit rot is reëel en kan een bedrijf op den duur schade toebrengen. Zorg dus voor betrouwbare oplossingen voor het kopiëren van belangrijke bedrijfsgegevens en voor het behoud van kritische data. Ieder bedrijf doet er goed aan om routinematig de betrouwbaarheid van data te verifiëren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4411423). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.