Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SAN-storage is het fundament van je ICT

 

Computable Expert

Reza Sarshar
Projectleider/ Adviseur, Kaizen Projectmanagement. Expert van Computable voor de topics Management, Infrastructuur en Digital Workplace.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van virtualisatie waardoor de fysieke servers hun plek inruilen voor virtuele die zich op 'centrale storage' bevinden. Deze ontwikkeling verandert de san-storage in iets wat het fundament van ict-diensten wordt.

Als we naar acceptatiecriteria van projecten zoals virtualisatie van desktop of servers kijken dan zien we dat de performance en beschikbaarheid essentiële onderwerpen zijn die hoog op de lijst staan. San-storage dient altijd als een belangrijke component gezien te worden van de totale architectuur die direct effect heeft op dit criterium. Uiteraard zijn er nog andere zake,n zoals netwerk, inrichting van virtuele omgeving en (blade)infrastructuu,r die ook direct effect hebben op deze eisen. Maar de plek en de functie van san-storage in dit geheel is zeer bijzonder. Vaak wordt deze component echter onderschat of krijgt minder aandacht, terwijl deze het hart en fundament van infrastructuur en de aangeboden diensten is.

Wanneer we het over san=storage hebben, denken de meeste opdrachtgevers aan de hoeveelheid ruimte op de schijven; '“ik wil een san met 10 TB'. Ze zijn zich er niet van bewust dat deze component uit twee delen, san en storage, bestaat. Elk deel dient aan bepaalde eisen te voldoen om te voorkomen dat de resultaten van je project achteraf tegenvallen.

Ontwikkelingen

Zoals andere producten in de ict-wereld heeft deze component ook veel ontwikkelingen meegemaakt. Er zijn tal van mogelijkheden en oplossingen die door deze component aangeboden worden om je ict-omgeving zo op te bouwen dat de wensen van je gebruikers en je business gerealiseerd kunnen worden. We zien bijvoorbeeld dat bij ontwikkeling van deze component veel aandacht besteed wordt aan 'green it' en duurzaamheid. Het vinden van geschikte san-storage met de juiste samenstelling is essentieel. Want, wanneer je eenmaal je keuze hebt gemaakt en het product aangeschaft hebt, dan is dat het fundament van je omgeving! Je kunt een en ander aanpassen (afhankelijk van de fase waar je project zich in bevindt) maar niet alles! Denk eerst goed na en toets je keuze!

De rol van SAN-Storage consultant

Wanneer je een deel van je virtuele infrastructuur wilt uitbreiden of nieuwe san-storagetechnologie wil inzetten dan doe je er verstandig aan om een san-storagespecialist met voldoende kennis te raadplegen. Het advies dat hij gaat geven zal het fundament worden voor het behalen van de verwachtte resultaten en acceptatie van diensten die met deze component te maken krijgen of hierop gebouwd worden. Deze specialist dient voldoende kennis en ervaring te hebben om in zijn ontwerp en advies aandacht te kunnen besteden aan de verschillende onderwerpen zoals:
- De reden van het gebruiken van san-storage (virtualisatie, database, archivering et cetera)
- Architectuur, belasting, koppeling en protocollen(iSCSI, NFS, FC et cetera) van de huidige (san-storage)infrastructuur naast de eisen vanuit het project.
- Beschikbaarheid (RPO,RTO),
- Beveiliging
- Uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst
- Efficiëntie (omgaan met data en architectuur)
- Beheer

Deze specialist kijkt niet alleen naar de component in zijn ontwerp maar ook de overige componenten in de keten; san-storage stopt niet buiten de 'box'. Daarom is het hebben van voldoende kennis en ervaring een 'must'  voor deze functie. Als de san-storage eenmaal is geleverd en geïnstalleerd, wordt men vaak overgelaten aan de eigen interne kennis. Juist nu is het belangrijk om te worden bijgestaan door de partner.

Conclusie

San-storage is een component in je architectuur die het fundament van je ict-omgeving vormt en eenmalig ontworpen kan worden. De samenstelling van deze component kan effect hebben op de juiste werking van de overige componenten. De flexibiliteit, aangeboden mogelijkheden en ontwerp van deze component zijn essentiele zaken voor de groei en verandering binnen je ict-architectuur en -omgeving in de toekomst.

Betrek een san-storagespecialist in het gehele proces. Met hem in een team naast de overige specialisten kun je de kans op mislukking of veel ellende tijdens de uitvoering van het project zeer klein maken en verzekerd zijn van een juist fundament.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4376071). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.