Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Storage staat in 2012 hoog op prioriteitenlijstje

 

In 2012 zullen de storage-investeringen van het bedrijfsleven vooral gericht zijn op het vereenvoudigen van beheer en het verbeteren van het rendement uit de bestaande storage-infrastructuur. Het huidige economische klimaat noodzaakt organisaties om kosten te besparen en meer aandacht te besteden aan het rendement van hun investeringen. Voor het komende jaar zie ik op het gebied van opslag een fors aantal trends naar voren komen. Hier volgt een opsomming van de tien meest opvallende ontwikkelingen.

Managed Cloud Services - de eindgebruiker beslist
De vraag naar storage services verder gaat toenemen. De it-afdeling moet concurreren met externe storage-diensten, zoals Dropbox, Gmail, en andere publieke cloud applicaties. Diverse grote ondernemingen realiseren zich dat medewerkers veelvuldig gebruik maken van deze diensten, waardoor grote hoeveelheden bedrijfsdata al op straat liggen. Organisaties moeten hun informatiemanagement verbeteren. Veel organisaties investeren in (een geleidelijke overgang vanuit hun huidige it-infrastructuur naar) private clouds om vergelijkbare diensten beschikbaar te kunnen stellen aan medewerkers. Anderen besteden deze diensten volledig uit.

Storage stack
Bedrijven kiezen vaker voor een geïntegreerde storage stack, waarbij servervirtualisatie, netwerkvirtualisatie en storagevirtualisatie als één geconfigureerde bundel worden afgenomen. De it-afdeling hoeft hierdoor minder tijd te besteden aan het uitzoeken, configureren en beheren van de storage-infrastructuur.

Aandacht voor storage bij vdi
Steeds meer organisaties zullen kiezen voor desktopvirtualisatie. Het beheergemak en de kostenvoordelen zijn hiervoor de belangrijkste drijfveren. Orndernemingen onderschatten vaak bij de implementatie van vdi-software de gevolgen voor de storage-infrastructuur. Organisaties die komend jaar aan de slag gaan met vdi doen er verstandig aan niet alleen na te denken over de front-end.

Datamobiliteit
De hoeveelheid data van organisaties blijft exponentieel groeien en daarom staat het slimmer en efficiënter beheren van data hoog op de agenda van het management. Er ontstaan nieuwe storage-architecturen door technologieën zoals scale-out storage en op behoefte gebaseerde opslag waarbij datamigratie ook een belangrijk onderdeel blijft.

Storage-efficiency
Deduplicatie- en compressie-technologieën blijven zich ontwikkelen. Organisaties kiezen voor aanvullende oplossingen om zoveel mogelijk rendement uit hun huidige storage-infrastructuur te halen.

Informatiemanagement
Het beheren van informatie wordt steeds belangrijker voor organisaties. Hoe beter er vooraf is nagedacht over hoe er met data wordt omgegaan, hoe beter je ook in staat bent om hierna data efficiënt op te slaan, terug te vinden, en te behouden zonder extra beheerlast. Hierbij zien we oplossingen zoals geïntegreerde datarecovery-oplossingen.

Converged network
Een flexibelere en eenvoudigere infrastructuur binnen het datacenter, waarbij zowel het lan-verkeer als storageverkeer verloopt via dezelfde 10GB-ethernetverbinding.

Performance-optimalisatie
Ssd-leveranciers schieten als paddenstoelen uit de grond. Solid state devices worden steeds betaalbaarder en hierdoor steeds meer ingezet waardoor voordelen als een snelle toegangstijd en hoge lees- en schrijfsnelheid behaald kunnen worden. Toch is het belangrijk om kritisch te blijven, want ssd is niet altijd de goedkoopste oplossing wanneer deze verkeerd wordt ingezet.

Toezicht op het nakomen van sla’s
Binnen het huidige economische klimaat wordt het toezien op service level agreements (sla) en key performance indicators (kpi) belangrijker. Hierdoor is er meer behoefte aan tools om de performance en capaciteit van het storage network te monitoren.

Meer aandacht voor open storage
Hierbij gaat het niet specifiek om open source-toepassingen, maar om software only-gebaseerde storage-oplossingen die in combinatie met verschillende hardware-oplossingen kunnen worden gebruikt om de storage-infrastructuur te optimaliseren.

De verdere adoptie van managed services vereist een radicaal andere manier van denken en handelen van bedrijven. Dit zal komend jaar dan ook de meeste impact gaan hebben. Cloud services veranderen echt de manier van werken. Storage stack of ssd zijn belangrijk voor de optimalisatie maar hebben verder geen grote impact op de bedrijfsprocessen. Cloud services laten bedrijven opnieuw nadenken over hoe zij met data en business-applicaties omgaan en hoe zij dit het beste kunnen benutten binnen de organisatie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4355737). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.