Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Virtual back-up schreeuwt om toezichthouder

 

Volgens voorspellingen van Gartner en IDC zal virtualisatie steeds meer worden toegepast in het mkb. De groei van virtualisatie gaat samen met een explosie van virtual machines. Het beschermen en beheren van data tegen verlies of diefstal wordt hierdoor een prioriteit. Maar wiens taak is het eigenlijk om al die data te beschermen, veilig te stellen en terug te halen?

Het virtualisatielandschap is veranderd ten gunste van het mkb. De technologie is niet langer een optie voor bedrijven met ruime budgetten en middelen; het is nu geschikt voor bedrijven van alle soorten en maten. 2012 lijkt het jaar te worden waarin virtualisatie realiteit wordt in het mkb door een toename in het aantal beschikbare virtualisatiemogelijkheden en de voorspellingen van Gartner en IDC over een groei in deze sector.

Er zijn verschillende redenen voor het mkb om servers te virtualiseren:
- het zorgt voor een verlaging van kapitaalkosten en bedrijfskosten;
- het geeft organisaties de mogelijkheid flexibeler en sneller op veranderingen in de markt te reageren;
- het vermindert – zoals elk milieubewust bedrijf weet – de uitstoot van koolstof door een lager energieverbruik.

De groei van virtualisatie gaat samen met een explosie van virtual machines. Het beschermen en beheren van data tegen verlies of diefstal wordt hierdoor een prioriteit. De virtuele omgeving heeft specifieke behoeften. Dit betekent dat bijvoorbeeld de back-up oplossing daar speciaal voor ontworpen moet zijn.

De verantwoordelijkheid voor het back-uppen en terughalen van die data is onderdeel geworden van interne bedrijfspolitiek, vooral in het midden- en topsegment van het mkb. De meest voor de hand liggende beheerders zijn de virtual administrator, de storage specialist en de database beheerder. Omdat meer mensen applicatie- en productiemachines in hun netwerk implementeren is meer samenwerking nodig om de data tijdens de gehele levensduur te beheren.

Conflicten zullen ontstaan terwijl de verschillende individuen verschillende doelen proberen uit te voeren, waarbij de een de ander niet aanvult. Dus wiens taak is het om data te beschermen, veilig te stellen en terug te halen? Als het een taak is van iedereen, wordt het niemands verantwoordelijkheid.

Zodra je hebt bepaald wie de data gaat beheren en beschermen is de volgende belangrijke stap om uit te zoeken waar precies back-ups van gemaakt moeten worden, hoe vaak dat moet gebeuren en of er de nodige windows opgericht moeten worden waarin back-ups gepland kunnen worden zonder bronnenconflict.

Het is van belang dat bedrijven hun virtuele back-up en disaster recovery-strategieën serieus nemen, zodat ze het risico van dataverlies zo klein mogelijk maken. Een derde partij kan advies geven over de meest geschikte oplossing voor bedrijven en vervolgens met hen samenwerken om de data naar een nieuwe omgeving te migreren.

Virtualisatie ontwikkelt zich steeds meer tot een effectieve manier om it-infrastructuren te optimaliseren. En de bescherming van data zou als eerste overwogen moeten worden bij de introductie van virtualisatie. Het back-uppen van virtuele machines hoeft niet moeilijk te zijn. Dit proces kan vereenvoudigd worden door te kiezen voor een oplossing die het voor organisaties mogelijk maakt zowel fysieke als virtuele omgevingen binnen één kader te beheren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4355673). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.