Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vendor lock-in is weer terug met Google Glass

 

Computable Expert

Sebastiaan Hooft
Serieondernemer, inspirator en startupmentor, Maschile Ventures. Expert van Computable voor de topics Management, Internet en ICT-branche.

Van Google mag je een paar aangeschafte Google Glass niet verkopen of uitlenen. De klassieke vendor lock-in is weer terug, maar dan in een nieuwe en meer agressieve variant.

De 'vendor lock-in', het is alweer een tijd geleden dat ik die term voor het laatst echt hoorde. Dat was denk ik in het jaar 2000, tijdens mijn Gartner-periode. Toen waarschuwde ik cio's van afnemers voor de risico's en hielp ik ceo's van fabrikanten op subtiele wijze hoe deze koppelverkoop werkte.

Het kwam erop neer dat als je bijvoorbeeld voor een specifiek merk server koos, je dan ook aan alle hardware en software van de fabrikant vastzat. Buiten het feit dat er trucjes waren om zonder wetenschap van de fabrikanten toch producten van derden te gebruiken, verdwenen met de komst van open source en api's alle zorgen.

Nu, dertien jaar later, zit ik in San Francisco in gesprek veel tech startups en kom ik de vendor lock-in weer in een nieuwe variant tegen. In de voorwaarden van de introductieversie van Google Glass staat bijvoorbeeld dat je ze niet mag verkopen of uitlenen.

Het ironische is dat het juist Google is dat, terwijl zij in 2005 het open source operating system Android kochten, nu de kopers van hun eerste gelimiteerde editie van de bril verbiedt om deze te verkopen of uit te lenen. Het verontrustende hieraan is dat Google dit heel gemakkelijk kan constateren, omdat gebruikers van de bril dienen in te loggen met hun persoonlijke Google-account. Bij wisseling van gebruiker kan Google haar diensten rondom de bril uitzetten, en daarmee per saldo waardeloos maken.

Mijn zorg is dan ook dat 'vendor lock-in' weer terug is, maar dan in een meer agressieve vorm: de fabrikant van de hardware weet nu precies wat je doet, omdat de rechten op het gebruik via het internet rechtstreeks zijn gekoppeld aan de systemen van de fabrikant. De fabrikant behoudt daarmee altijd volledige controle over het product. Zat Apple met de Apple Store al op het randje, dan is Google er volgens mij nu overheen gegaan.

De komende jaren rust er volgens mij een grote verantwoordelijkheid op de schouders van fabrikanten en ontwikkelaars. Aan de ene kant voorzien ze ons van innovatieve oplossingen, maar aan de andere kant sluiten ze ons weer langzaam op in op hun eigen platform. Hoorde ik daar iets over Mozilla OS? Wie neemt mijn zorgen weg?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4709036). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.