Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Handmatig testen gaat boven automatisch testen

 

Computable Expert

Brahim Hajji
Business Consultant bij Unisys Nederland N.V., Unisys Nederland N.V.. Expert van Computable voor de topics Datamanagement en ICT-branche.

Als we het hebben over ‘automatisch testen’ dan spreken we over testautomatisering. Wat is testautomatisering nou eigenlijk? Wat zijn de kenmerken ten opzichte van handmatige testen? En is het verstandig om over te gaan op automatisch testen? De definitie van automatisch testen is het automatiseren van testen op specifieke interfaces waarvan is onderkend dat deze efficiënter door computers dan met de hand uitgevoerd kunnen worden.

Bovenstaande is een feit. Natuurlijk wil je als tester niet continu testcases doorlopen en niet telkens hetzelfde blijven testen. Handmatig testen is tijdrovend en arbeidsintensief. Vraag je als tester daarom af of je de testen beter kunt uitvoeren bij gebruik van testautomatisering. Als we kijken naar hedendaagse testtools die het mogelijk maken om automatische testen te realiseren is het natuurlijk ideaal om hie van gebruik te maken. Zo kun je bijvoorbeeld met één druk op de knop, zeer snel rapportages genereren, bevindingen aanmaken en aan elkaar linken, installaties vergelijken . Met andere woorden ‘The sky is the limit’. Je hebt zoveel mogelijkheden wat testen betreft.

Het voornaamste verschil tussen handmatig testen en automatisch testen is dat er met handmatig testen meer gebreken worden gevonden. Dit is eigenlijk niet zo gek, omdat je behalve de testcase die je voor je hebt en aan het uitvoeren bent ook op andere zaken let. Denk hierbij aan foutieve spelling, de performance, verkeerde opbouw van schermen en andere van dit soort zaken. Alles waar je als goede tester op moet letten. Met handmatig testen kijk je verder. Tijdens automatisch testen worden de testcases specifiek doorlopen en gebeurt dit stap voor stap. Dit zijn meestal load-, stress- of unittesten die niet handmatig kunnen worden uitgevoerd. Testen die vaak herhaald moeten worden zoals regressietesten.

Projectmanagers die testautomatisering willen gaan doorvoeren moeten zich afvragen waarom ze het willen, of het niet te duur is, of ze geen specialisten willen inhuren en of testers hier een training voor moeten volgen.

Om antwoord te geven op dit soort vragen zal er een onderzoek gedaan moeten worden. Zo’n onderzoek kun je als testmanager zelf doen, maar je kunt er ook iemand voor inhuren. Als je iemand inhuurt, moet je je wel afvragen of deze persoon te vertrouwen is. Hoe weet je of deze persoon geen commerciële belangen heeft bij deze testtool?

Het is daarom belangrijk om eerst zelf onderzoek te doen en daarna pas iemand anders, bijvoorbeeld een test-collega van een andere afdeling, er naar te laten kijken. Wanneer dit gedaan is en men ervan overtuigd is dat automatisch testen een toegevoegde waarde is voor het project, kan er verder gekeken worden en besloten worden welke testtool geïmplementeerd wordt.

Automatisch testen, een apart onderdeel

Om testautomatisering succesvol toe te passen is het noodzakelijk om allereerst te starten met het structureren en beheren van test data, waarmee zowel handmatig als automatisch testen uitgevoerd kunnen worden. Dit is meestal de grootste efficiëntieverbetering gedurende de lifecycle van een testtraject. Bij automatisch testen denken mensen vaak dat dit onderdeel is van de reguliere testen die plaats vinden in een test traject. Dit is niet zo.

Het is belangrijk om de automatische testen niet te combineren met de handmatige testen, tenzij budget, resources en tijd geen probleem zijn testautomatisering is een project op zich, omdat hierbij meerdere activiteiten moeten worden uitgevoerd. Denk hierbij aan planning, voorbereiding, specificeren, uitvoeren, en afronding.

Een standaard

Ongeacht de grootte van een project, ben ik ben van mening dat ‘testautomatisering' een toegevoegde waarde is voor een testproject en dat dit een standaard dient te worden binnen een testproject. Niet alleen voor de automatische testen, maar ook voor de andere toepassingen die een test tool kan bieden is het verstandig om dit aan te schaffen.

Helaas worden veel projecten nog steeds alleen maar handmatig getest waardoor de kwaliteit achter loopt. Veel zaken wordt niet opnieuw getest, omdat dit al eerder is getest of omdat er geen tijd meer is. Men is bang om iets nieuws toe te passen of men vindt het te duur om een test tool aan te schaffen. Helemaal in iteratieve projecten waar heel vaak hetzelfde moet worden getest is het verstandig om gebruik te maken van een test tool.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4458909). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.