Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mindmapping is eeuwenoud maar onontbeerlijk

 

Expert

Hilary de Rover
Channel manager, Mindjet. Expert van voor het topic .

Research toont aan dat we steeds meer moeten doen in minder tijd. Er komt van alle kanten informatie op ons af en er wordt verwacht dat we daar op reageren, liefst direct.

Collega´s die aan het bureau staan of via de chat een vraag stellen; klanten die via Twitter, Facebook, mail, webformulier of telefoon om informatie vragen; notities die in een actielijst of powerpoint moeten komen; blogposts te lezen of te schrijven; tekstberichten over de voortgang van een project onmiddellijk te beantwoorden. De binnenkomende en om reactie vragende stroom wordt almaar groter en spontaner. Er zijn webinars en seminars over het fenomeen en steeds meer professionals herkennen het als een probleem. Uit een onderzoek dat we in november hebben gepubliceerd, blijkt dat Information Overload het Nederlandse bedrijfsleven nu al gemiddeld bijna tweeduizend euro per jaar, per werknemer kost.

Daar moeten we wat mee. Maar wat?

De belangrijkste verandering is dat we natuurlijker moeten omgaan met informatie. We kunnen het ons niet veroorloven verkwistend te zijn met onze hersencapaciteit en zeker zakelijke software zou onze hersenstructuur moeten volgen. Onze hersenen zijn in essentie associatief en constant in beweging met het ordenen van verschillende soorten informatie. Niet lineair zoals de meeste software dicteert, maar vrij bewegend. Mindmapping ondersteunt deze manier van denken: het maakt visueel wat ons brein al stilletjes doet. Eén van de grootste bewijzen daarvan is de snelheid waarmee kinderen zich mindmapping eigen maken. Op lagere scholen in Nederland en Scandinavië worden kinderen geholpen zich complexe en meerlagige kennisgebieden eigen te maken met behulp van mindmaps.

We zien dan ook dat de adoptie van mindmapping-software in Nederland en Scandinavië veel sneller gaat dan in veel andere gebieden, zoals Afrika en het Midden-Oosten. Mindmapping is trouwens al heel oud en dat het in een software jasje is gegoten, niet meer dan logisch in onze digitale wereld.

Samenwerking

Met meer taken en minder tijd om ze uit te voeren, moeten we ook meer samenwerken: dat is effectiever en efficiënter. Ook voor samenwerking is het handig te werken met structuren die mensen als vanzelf begrijpen. Vooral als het professionals van verschillende disciplines zijn, of mensen die anders gehardwired zijn, zoals bijvoorbeeld ontwerpers en productieleiders. Ik weet van een grote internationale fabrikant die voor R&D en projectmanagement het gebruik van mindmapping heeft ingevoerd. Iedereen kan gewoon blijven werken met z'n eigen device en software. Het creatieve volk zit op Mac en iPad en de analisten kunnen al hun informatie in Excel kwijt en in mindmaps vinden ze elkaar.

We moeten allemaal meegaan met hoe de wereld verandert. Organisaties zullen hun medewerkers moeten ondersteunen bij het dealen met de toename van informatie en informatiekanalen. Het scheelt ze veel geld en slagkracht.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4439084). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.