Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

How to modernize your applications

 

Verhuizen is een ingrijpend gebeuren. Je neemt al je bezittingen mee uit het ene huis en plaatst het in een ander huis. Waar zet ik mijn tafel neer, past de bank nog wel in de hoek? Hebben we nieuwe gordijnen nodig vanwege de hoge plafonds? Misschien wordt het tijd om spullen gedag te zeggen. Ook voor een verhuizing naar de cloud gelden deze vragen. De applicaties uit je oude huis, zijn die wel geschikt voor de moderne cloudomgeving?

Om stappen te zetten richting de cloud is het cruciaal om aandacht te schenken aan modernisatie, tenzij je van plan bent om je applicaties achter te laten. Het formaat, de verdeling van de ruimte en de lay-out van een nieuw huis zijn anders, net zoals de standaarden van een datacenter en een public cloud van elkaar verschillen. Sommige van deze veranderingen zijn een flinke verbetering, andere vereisen aanpassingen van je spullen zelf, of van de nieuwe omgeving om het gewenste resultaat te behalen. Dit gaat ook op voor de verhuizing van je applicaties naar de cloud. Houd daarom bij de migratie rekening met de zes R-en van applicatiemodernisatie.

De zes R-en van applicatiemodernisatie

In 2011 definieerde Gartner allereerst de ‘Vijf R-en’ van applicatiemodernisatie naar de cloud, deze representeerden applicatiemodernisatiestrategieën. De technologie en processen zijn verbeterd sinds die tijd. Vandaag de dag is er zelfs een geheel nieuwe strategie bijgekomen. Hierbij de actuele lijst van strategieën die je in overweging moet nemen om te bepalen welke aanpak het beste voor jouw applicaties werkt:

  1. Rehost - Ook wel bekend als ‘lift-and-shift’. Neem hiervoor de bestaande applicatie en applicatiearchitectuur en doe het minimale om te zorgen dat de applicatie kan fungeren in een cloud-omgeving. De applicatie profiteert niet van cloudfunctionaliteit, zoals elasticiteit, maar kan wél in de cloud draaien. Het is alsof je de piano in de garage zet: het is misschien niet de eindbestemming, maar voorlopig werkt het.                                                                                                                                                                                                                 
  2. Refactor/Re-architect - Deze strategie vereist ingrijpende veranderingen in de code en architectuur van de applicatie om te profiteren van de voordelen van de cloud. Dit is de meest prijzige oplossing, maar levert wel de meeste voordelen voor organisaties die op zoek zijn naar performance en schaalbaarheid. Zie dit als het verhuizen van je op maat gemaakte kastjes naar je nieuwe huis. Elk kastje moet verwijderd worden, opnieuw bewerkt en op maat gemaakt worden om in het nieuwe huis een plek te krijgen. Het kost een hoop moeite maar het eindresultaat is precies gemaakt zoals je het wil.                                                                                                                                                                                                                        
  3. Rebuild - Begin met een schone lei. Oude code wordt bij deze strategie vervangen door nieuwe code. Ontwerp de applicatie zoals jij deze wil gebruiken in de cloud, en behoud niets van de originele applicatie. Ook deze strategie is prijzig, maar biedt veel waarde in de cloud. Dit is alsof je in je nieuwe woning nieuwe huishoudelijke apparaten plaatst: het formaat, de vorm en de functionaliteiten zijn op maat gemaakt voor het nieuwe huis.                                                                                                                                                                                            
  4. Retain - Sommige applicaties zijn van groot belang en voegen veel waarde toe in hun bestaande omgeving, maar de kosten van de eerste drie strategieën zijn te groot voor deze applicaties en de baten zijn te klein. Deze applicaties moeten worden behouden in de omgeving waar deze zich bevond. Met andere woorden: doe niets en laat je jacuzzi in de schuur staan, daar stond hij goed.                                                                                                                                                                                                                                                        
  5. Replace - Vervang je huidige applicaties voor een software as a service (SaaS)-oplossing. Organisaties besparen een hoop geld wanneer ze applicaties niet in-house hoeven te bouwen, in gebruik te nemen en te schalen. In plaats van je stofzuiger, mop en bezem mee te verhuizen, huur je een schoonmaker in.                                                                                        

  6. Retire - Sommige applicaties voegen weinig waarde toe in de bestaande omgeving en zouden dit ook niet doen op de nieuwe plek. Verspil geen moeite aan het migreren van deze applicaties, maar stuur ze met pensioen. Vergelijk het met die ene doos studieboeken op zolder: ooit waren ze nuttig, maar je gebruikt ze nu niet meer en zal ze ook niet meer nodig hebben. Tijd om afscheid te nemen.

De beste manier om te bepalen welke strategie je kiest voor welke applicatie is door eerst uit te zoeken wat de status is van elke applicatie. Bedenk wat het doel is van de applicatie, welke omgeving er het beste bij past, welke voorzieningen er nodig zijn voor de modernisatie en wat de waarde is van de investering. Denk hierbij ook na over de lange termijn. Hoe beïnvloedt de adoptie van cloud je klanten, toekomstige inkomsten en flexibiliteit? Denk ook na over de gevolgen als één vendor bepaalt de kosten te verhogen of failliet gaat. Ben je in staat je applicaties eenvoudig over te zetten?

Hierop voorbereid zijn is de sleutel tot het voorkomen van vendor lock-in. De cloud biedt veel  mogelijkheden, net zoals een splinternieuwe woning. Vergeet alleen niet je meetlat wanneer je de nieuwe eigenschappen gaat bekijken. Zorg er dus wel voor dat je piano past, voordat er een gigantische digitale transformatie plaatsvindt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6375213). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!