Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

How to sell Internet of Things

Een veilig netwerk is stap één

 

De consument is de grootste gebruiker van het Internet of Things (IoT), blijkt uit onderzoek van Gartner. Begin 2017 voorspelde het onderzoeksbureau dat er dit jaar meer dan vijf miljard IoT-apparaten verbonden zouden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op afstand beheerbare thermostaten en wifikoelkasten. In de business zouden er ruim drie miljard IoT-devices in gebruik zijn, en de verwachting is dat dit aantal fors blijft stijgen.

Zo voorspelt Gartner in 2020 al meer dan twintig miljard IoT-devices, waarvan 7,5 miljard in het business-segment: ruim vier miljard cross-industry en ruim drie miljard branchespecifiek. In iedere branche brengt IoT nieuwe kansen, maar het brengt ook risico’s met zich mee. IoT is gebaseerd op internet. Het fundament wordt dan ook logischerwijs gevormd door het internet; of het nu gaat om LoRa, 4G of wifi. De accesspoints die zich aan de rand van ieder netwerk bevinden, moeten alle sensoren van connectiviteit voorzien. En dat blijft inbraakgevoelig als je niet met de juiste materialen werkt.

Kansen van IoT

De inzet van IoT zorgt ervoor dat iedere branche grote stappen kan zetten. In het bedrijfsleven worden veelvoudig led-lampen geïnstalleerd, die iedere medewerker vanaf zijn mobiele devices aan en uit kan zetten. In de techniek worden machines en producten uitgerust met sensoren, zodat zij storingen in een eerder stadium signaleren. De sensoren kunnen problemen zelfs op voorhand zien aankomen, waardoor deze voorkomen kunnen worden.

De inzet van IoT brengt gemak, efficiëntie en voordeel. Daarnaast zorgt het ervoor dat er meer en meer informatie beschikbaar is over de eindgebruiker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sectoren als retail en zorg. Hier wordt IoT ingezet in de vorm van slimme schappen die melding geven wanneer de voorraad laag is, slimme robots voor productmontage en de behandeling van gevaarlijke stoffen en fitness devices zoals de Fitbit voor gezondheidsmonitoring.

De grootste uitdaging: security

Naast de kansen die IoT brengt, is er ook een bedreiging. De grote hoeveelheid verbonden sensoren en devices maakt de impact van inbraak op het netwerk groot. Daarnaast is ieder verbonden apparaat een entrypoint voor hackers, waardoor de kans op inbraak via één van de sensoren groter is. Zijn ze eenmaal binnen hebben ze beschikking over een gigantische hoeveelheid informatie, verzameld door alle aanwezige apparaten op dat netwerk.

Door een beveiligingslek zijn de eerdergenoemde led-lampen van Philips, Hue genaamd, in 2016 bijvoorbeeld gehackt. Middels een software-update is dit lek verholpen en het effect van deze inbraak is minimaal geweest. Toch had dit ook anders uit kunnen pakken; het had desastreuze gevolgen kunnen hebben voor het bedrijf. Met zaken als smart tv’s, slimme thermostaten en verlichting, connected toys en wifikoelkasten stel je jouw huishouden of bedrijf bloot aan het internet.

Veilig profiteren van IoT: de oplossing

Security zou altijd de hoogste prioriteit moeten krijgen, maar in de praktijk blijkt dit keer op keer niet het geval. De ontwikkelingen op het gebied van IoT gaan zo snel, dat it-afdelingen vaak te weinig tijd hebben om goed na te denken en gegronde beslissingen te nemen op dit gebied. Schaalbaarheid van een netwerk biedt hierbij uitkomst. Hierdoor kunnen bedrijven stap voor stap IoT integreren in hun bedrijfsvoering, gepaard met de bedrijfsgroei.

Ook PPSK’s (Private Pre-Shared Keys) vormen een oplossing voor de security-uitdaging. Dit houdt in dat iedere sensor en ieder device is uitgerust met een uniek wifi-password. Dit beperkt inbraakrisico’s aanzienlijk. Het geeft de mogelijkheid om de rechten van het IoT device op het netwerk te bepalen. Bovendien is het identificeren van gehackte sensoren en devices gemakkelijker, dus kan er sneller worden ingegrepen.

Dat IoT haar intrede gaat maken binnen iedere organisatie en ieders omgeving is een feit. De vraag is niet of, maar wanneer en in welke mate. Met het gebruik van een schaalbaar netwerk en de inzet van PPSK’s verzekeren bedrijven zichzelf van een veilig netwerk. Daarmee is stap één gezet. Vervolgens kan de inzet van IoT van start, op een veilige en doordachte manier, en kan ieder met een gerust hart profiteren van alles wat IoT in zijn mars heeft.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6227691). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.