Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobile ERP verandert de wereld

 

Computable Expert

John Verwaaijen
Country Manager Magic Software Benelux, Magic Software Benelux. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Mobility en Zorg.

Enterprise resource planning (erp) is net het Nederlands voetbalelftal: iedereen heeft er een mening over. Breng erp naar voren tijdens een vergadering en er ontstaat geheid een verhitte discussie vol anekdotes. Maar er is dramatisch veel veranderd in het it-landschap en ook erp-as-we-know-it bestaat niet meer: erp is modulair geworden èn het is als cloud-dienst beschikbaar. Dat was vijf jaar geleden nog volkomen ondenkbaar.

Cloud-erp heeft vooral voordelen voor het mkb: de kleinere organisaties hebben nu toegang tot technologie die tot voor kort alleen bereikbaar was voor grote ondernemingen. Natuurlijk, iemand van een multinational die gewend is alle denkbare erp-functionaliteit direct bij de hand te hebben, zal het verschil zien met de cloud-oplossingen voor het mkb. Toch vraag je je af hoe de leveranciers zo veel functionaliteit naar een lager plan kunnen brengen en dan ook nog tegen een redelijke prijs.

Cloud computing kan het best worden beschouwd als een economische factor. Cloud probeert software, platforms en infrastructuur te leveren tegen betaalbare, lage prijzen. Er zijn cloud-gebruikers die beweren dat het ze helemaal niet om kostenreductie te doen is. Waarom dan wel? Flexibiliteit? Onzin. Het gaat erom de kosten van it blijvend te verlagen.

Mobile

Maar er is meer: behalve met cloud hebben we ook te maken met mobile. En mobile is een aanjager voor cloud computing. Cloud is goedkoper maar mobile doet veel en veel meer. Beter gezegd: cloud maakt it goedkoper maar mobile maakt het uitvoerbaar en tastbaar. Zonder mobile devices zouden we nooit uit cloud computing kunnen halen wat erin zit.

Mobile verandert de manier waarop we met data omgaan. Het gaat niet alleen om het herschrijven van een stukje software en het op een ander platform overzetten van data. Het hele denkproces moet om en de hele business-organisatie moet op de schop. De presentatie van bedrijfsinformatie op mobile devices hoeft niet direct ‘sexy’ te zijn en er anders uit te zien; het moet vooral praktisch zijn en de business processen sneller laten verlopen. Mobile vergroot het bereik van een it-systeem dus enorm.

De komst van mobile erp zal de kosten per gebruiker aanzienlijk verlagen. En dat verwachten de gebruikers ook: ze zijn absoluut niet van plan veel te betalen voor mobile erp, maar verlangen wel de volledige functionaliteit.

Kopersmarkt

Natuurlijk zijn bedrijven geïnteresseerd in mobile. Maar de leveranciers moeten nu toch echt met goede, betaalbare oplossingen komen die waarde leveren voor de business. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kan een vendor dat doen tegen een redelijke verkoopprijs? Er zit meestal veel verschil tussen wat de koper en de verkoper onder ‘redelijk’ verstaan. Het speelveld is echter veranderd in een kopersmarkt en de koper bepaalt dus de prijs. De perceptie die de koper van de waarde heeft, speelt dus een sleutelrol. En dat is dé nachtmerrie voor veel leveranciers. Een fenomeen als merkentrouw zal snel tot het verleden behoren. De koper kan immers van het ene op het andere moment van merk switchen, alleen maar omdat hij dénkt dat het andere merk meer waarde voor hem heeft.  

Het hoeft geen twee jaar meer te duren voor een erp-systeem eindelijk is geïmplementeerd en dat hoeft zeker geen miljoenen te kosten. De technologie zorgt voor veel verandering in de mkb-sector. Kleinere bedrijven kunnen een goede erp-functionaliteit verkrijgen tegen een aardige prijs, en het duurt geen jaren meer tot zo’n systeem up & running is. 

Met de komst van mobile erp zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4958031). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.