Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wauw, dat is nog eens big data

 

Computable Expert

John Cohrs
Product Marketing & Alliance Manager, RAET. Expert van Computable voor het topic ERP.

Wist je dat Gartner, een belangrijke organisatie voor it-research en advies, verwacht dat de markt voor big data analyse 3,7 miljard dollar, of 2,8 miljard euro, zal zijn in 2015? Wist je dan ook dat zij verwachten dat die ontwikkeling wereldwijd 4,4 miljoen nieuwe (maar dan ook echt volstrekt nieuwe) banen gaat opleveren? Dit zijn onvoorstelbare getallen die wellicht niets zeggen als je dit niet in de context van de hrm'er kunt zetten.

Om big data wat concreter te maken is mijn beeld erbij dat je gebruik maakt van verzamelde data om je voorspellingen met de hoogst mogelijke mate van zekerheid te onderbouwen. Denk je dat het slechts een  nieuwe naam is voor managementinformatie? Dat het hier gaat om nieuwe zakken voor oude wijn? Niets is minder waar.

Big data is het aan elkaar koppelen van gegevens en het leggen van verbanden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. De correlaties in data leveren verrassende en onvermoede inzichten. Stel je eens voor dat van een opleiding die je vandaag goedkeurt meteen kunt voorspellen welke impact dit over twaalf maanden heeft op de productiviteit, de omzet en de klanttevredenheid. Of dat je door big data sneller een beeld krijgt wie over drie jaar de belangrijkste sleutelfiguren voor je organisatie zijn en welke personen er eigenlijk niet meer passen. Of, stel je eens voor dat je kunt voorspellen wie over vier jaar de leiders zijn op alle niveaus binnen jouw organisatie.

Bij organisaties die de waarde van big data al hebben onderkend, zie ik dagelijks dat big data een onderwerp is dat zij hoog op de agenda hebben staan. Deze voorlopers weten dat het een kans is om daadwerkelijk het verschil te maken. Niet alleen als hr maar als gehele organisatie.

Natuurlijke zorgen ze voor de randvoorwaarden, zoals een optimaal functionerende back office voor de zaken die moeten worden geregeld en bepalen wat zij zelf doen en wat zij uitbesteden. Zij zorgen voor optimale processen zodat er altijd bijgewerkte gegevens zijn. Zij focussen op veel informatie op een makkelijke manier verzamelen, zodat ze snel een actueel overzicht hebben van wie wat kan en wanneer. Hiermee leveren zij een grote bijdrage aan het primaire proces van de organisatie.

 En die big groei van banen die de big data oplevert, zouden je nieuwe collega’s zijn: de hr-analyst die samen met de hr-controller de business voedt met cruciale informatie die daadwerkelijk impact heeft op het succes van de organisatie. Big data is a huge change and a huge chance for hr!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4946592). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.