Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SEPA is meer dan een software upgrade (2)

 

Expert

ing. Kuno Klumpers
Product Development Manager, UNIT4. Expert van voor het topic .

In een eerdere blogpost over SEPA schreef ik over de komst van dit fenomeen op 1 februari 2014 en gaf ik een overzicht van punten waar je organisatie rekening mee moet houden bij de migratie naar de nieuwe Europese betaalmarkt. In dit tweede blog ga ik verder in op het gebruik van IBAN, BIC en het nieuwe overschrijvingsproces.

Per 1 februari 2014 bestaat de huidige structuur van het bankrekening niet meer, maar moet er gebruik worden gemaakt van het IBAN- en BIC-nummer. IBAN staat voor International Bank Account Number en is niet nieuw; dit nummer wordt al enige tijd gevonden op bankafschriften en websites van banken. Voor Nederlandse gebruikers bestaat het IBAN-nummer uit achttien tekens: een landcode, gevolgd door een controlegetal, bankcode en het huidige rekeningnummer. BIC is een afkorting van Bank Identifier Codes en is een unieke identificatiecode voor een specifieke bank.

Bij de overstap naar het gebruik van IBAN- en BIC-codes zijn er een aantal punten die minimaal moeten worden doorgevoerd, te weten:
- Start zo snel mogelijk met het vermelden van IBAN- en IBAN-codes van je organisatie op externe documenten zoals bestelbonnen, facturen en brieven. Maak ook een IBAN-veld aan in de templates van ocr-software.
- Informeer alle debiteuren over de nieuwe IBAN- en BIC-gegevens.
- Converteer alle huidige rekeningnummers die zijn opgeslagen en controleer of de aanwezige software de conversie ondersteunt.
-Denk na over de beste manier om de IBAN-codes van buitenlandse rekeninghouders te verkrijgen. Dit kan via de rekeninghouders zelf of via de nationale betaalverenigingen van de landen waar de rekeningen lopen.
- Bedenk wat de gevolgen zijn voor koppelingen tussen systemen die stamgegevens van debiteuren en crediteuren uitwisselen.

De veranderingen in het overschrijvingsproces zijn minder ingrijpend dan voor het incassoproces. Toch is er een aantal punten waar je rekening mee moet houden rondom de nieuwe vorm van overschrijvingen:
- Controleer of de bestaande software het genereren van de nieuwe betaalbestanden conform SEPA ondersteunt. Als dit niet het geval is, kan er een upgrade worden gedaan.
- Check of de bank de (bulk)import van SEPA-bestanden ondersteunt. Zo niet, neem dan contact op met de bank voor nieuwe software of laat een noodzakelijke functionaliteit activeren.

De consequenties van SEPA op het incassoproces heeft voor veel organisaties wel grote gevolgen. In een volgend blog ga ik verder in op de impact van SEPA op incasso.

Hoe ver is jouw organisatie met SEPA? Heb je nog tips? Laat een reactie achter.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4641888). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.