Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Haastige inzet ai biedt geen duurzame digitalisering

 

Computable Expert

ir. Jan-Hendrik Kuperus
Directeur, Yoink. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Loopbaan.

Onlangs stelde de politiek dat 'nog te weinig bedrijven iets met ai' doen en dat dit moet veranderen. Deze stelling is op meerdere vlakken gevaarlijk voor een duurzame digitalisering.

In de laatste jaren heeft het vakgebied rondom machine learning en artificiële intelligentie een vlucht genomen. Je kan gerust stellen dat het tegenwoordig een hype is, vergelijkbaar met hoe een jaar of vier geleden iedereen iets met blockchain wilde doen. Tegelijkertijd staan we op de vooravond van een periode waarin de it-sector kritisch onder loep genomen zal worden op het gebied van duurzaamheid.

Is Nederland wel opgewassen tegen het enorme energieverbruik dat ai-projecten met zich meebrengen?

Sprongsgewijs

"Dan zoek je een vraag bij een oplossing en dat is het soort project dat vaak tot verspilling leidt"

Een goede inzet van ai kan fantastische voordelen opleveren en sprongsgewijs de concurrentiepositie van een bedrijf of zelfs een land vooruithelpen. Tegelijkertijd kan met het ontwikkelen en trainen van een machine learning-model ontzettend veel tijd, rekenkracht en energie worden verspild terwijl het uiteindelijk tot niets leidt. Hoe verstandig is het dan om het MKB op te roepen 'iets met ai' te gaan doen? Dan zoek je een vraag bij een oplossing en dat is het soort project dat vaak tot verspilling leidt. Om maar te zwijgen over het risico op discriminatie en racisme die op de loer ligt als modellen zonder de benodigde kennis en kunde worden getraind.

Computermodellen

Wanneer heeft ai zin en hoe weet je dat je bedrijf er klaar voor is? Computermodellen werken het beste met grote hoeveelheden data die het resultaat zijn van een proces dat heel vaak herhaald is uitgevoerd. In deze situaties zijn machine learning-algoritmes goed in staat om patronen te herkennen en daaruit voorspellingen te maken.

Dat vraagt wel om een bedrijfsproces dat een voldoende hoog niveau van maturity heeft. Een cmmi-niveau van vier is minimaal aan te raden, omdat het proces dan kwantitatief gemeten en gecontroleerd wordt. Deze meetgegevens kunnen een ai voeden.

Hoe zorgen we dan dat MKB Nederland in de komende jaren toch een schijnend voorbeeld van digitalisering wordt? Door slim en flexibel te kijken naar wat er nú nodig is. Welk proces kost de onderneming nu de meeste tijd, of de meeste handmatige handelingen? Wanneer we deze processen onder de loep nemen en digitaliseren door slim standaardoplossingen en maatwerk te combineren, digitaliseren we de onderneming en verhogen we ook het maturity-niveau van de processen. En daarmee zetten we dan alsnog de deur open naar zinvolle ai-projecten.

Waar het op neerkomt is dat we ons als mkb'ers in Nederland niet blind moeten staren op ai en dat we ons niet zomaar op de subsidiepot storten om maar iets met ai te doen. Bezint eer ge begint. Begin met kleine stapjes, maak duurzame connecties tussen productie-, dienst en softwarebedrijven. Zorg dat iedereen de processen begrijpt en automatiseer dan stapje voor stapje. Zo verspillen we minder tijd, geld en waardevolle energie.

Alleen duurzame digitalisering creëert een voedingsbodem voor de inzet van ai.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7443180). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.