Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Blockchain haalt wantrouwen weg bij ecm-platform

 

Wanneer een samenwerkingsscenario externe partijen betreft, bijvoorbeeld in een consortium, waar de documenten en informatie ‘gecontroleerd’ worden door de eigenaar van het ecm-platform, kan een zeker wantrouwen ontstaan. Blockchain biedt hiervoor een oplossing.

Blockchain biedt een uitkomst voor het creëren van een meer vertrouwelijke omgeving bij het omgaan met gevoelige gegevens of als de betrokken partijen nog geen vaste relatie hebben: verbeter het centrale ecm-samenwerkingsplatform met blockchain-technologie om consensus tussen het consortium te vergemakkelijken.

Vertrouwensdriehoek

Hoewel blockchain voor de meesten nog steeds een hype of gewoon theorie is, hebben we bij SER al het eerste ‘use case’-scenario gelanceerd met de proof of storage (pos)-oplossing op basis van blockchain: pos is een Doxis4Cloud-module die alle Doxis4-documenten (en hun versies) catalogiseert in Ethereum op een manier waarmee iedereen van het consortium alle documenten die zijn opgeslagen in Doxis4Cloud kan noteren en valideren. De ‘onschendbare aard’ van het Ethereum blockchain-netwerk zorgt voor consensus onder deelnemers over het bestaan ​​van de documenten en garandeert hun onveranderlijkheid.

Het catalogiseerproces is gebaseerd op Ethereum. Dit zijn slimme contracten waarin de hash-waarden van het document en een reeks in aanmerking komende identificerende metadata, zoals de bestandsnaam, worden opgeslagen in het gedistribueerde grootboek van de blockchain. Deze metadata kunnen vervolgens worden opgehaald om het bestaan ​​van een bepaald document te bewijzen en de integriteit ervan te valideren.

Het slimme contract zelf biedt een set compressiemethoden waarmee iteratief alle gecatalogiseerde documenten kunnen worden getoond, om met een bepaald document naar zijn metadata te zoeken en om de hash-waarde van het document op te halen. Die hash-waarde kan gemakkelijk worden gebruikt om de documentintegriteit te valideren. Hoewel de pos-module een gebruiksvriendelijke manier heeft om die methoden aan te roepen, kunnen diezelfde methoden eenvoudig worden opgeroepen met front-ends van derden om het validatieproces volledig onbevooroordeeld te houden. Een voorbeeld van een dergelijke derde partij is myetherwallet.com, dat kan worden gebruikt door alleen het slimme contractadres te hebben.

Verder, zolang de 20.000 en meer knooppunten - verspreid over de hele wereld die het Ethereum-netwerk vormen - het grootboek levend houden, zal de documentenlijst, onafhankelijk van de beschikbaarheid van het content managementplatform, beschikbaar zijn.

De pos-module is slechts een eerste stap in onze reis naar blockchain-integratie. Oplossingen voor andere bekende problemen met betrekking tot het handhaven van vertrouwen gedurende een hele documentlevenscyclus, zullen zeker komen. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6262277). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij SER

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.