Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Toekomstbestendige it is niet langer een droom

 

Computable Expert

ir. Robert van der Linden
CEO, Thinkwise. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Development en Digital Innovation.

De uitspraak 'verandering is de enige constante' van de Griekse filosoof Heraclitus lijkt tegenwoordig nog toepasselijker dan in de oudheid. Bedrijven worden geconfronteerd met een stortvloed van technologische ontwikkelingen en potentiële disrupties en moeten verandering en innovatie omarmen om relevant te blijven. Future-proof it-oplossingen (toekomstbestendige it) zouden kunnen helpen, maar bestaan die al? Ik voorspel dat low-code hierbij een centrale rol zal spelen.

Voor veel bedrijven is legacy-it nog steeds een bottleneck die ze van echte verandering en innovatie weerhoudt. De software die ten tijde van de aanschaf vooruitstrevend was, is verworden tot rem. En niet alleen de software kan dat effect hebben. De bedrijfscultuur, de interne en externe processen, en zelfs het bedrijfspand kunnen uiterst bepalend zijn voor de innovatieve slagkracht van een organisatie. 

Al jaren is mijn droom dat zakelijke it-oplossingen bedrijven veel beter ondersteunen bij die ontwikkeling, en ze bevrijden van de remmende werking van technologisch ‘schuld’ en ingesleten processen. Bedrijven van nu hebben behoefte aan future-proof it; een technologisch fundament dat flexibel kan meebewegen met de technologische ontwikkelingen en hun bedrijfsmatige behoeften.

Future-proof

Future-proof bedrijfssoftware moet om te beginnen naadloos kunnen aansluiten op het dna van je organisatie met al zijn unieke werkwijzen, informatiebehoeften en functionele eisen. Maar de software moet tegelijk ook zijn flexibiliteit behouden, zodat je kunt inspelen op technologische ontwikkelingen en organisatorische wijzigingen. Dit laatste blijkt met traditionele softwarepakketten of standaard SaaS-producten vrijwel onmogelijk. Na de initiële configuratie voldoet de software misschien wel aan de gestelde eisen, maar wil je daarna nog dingen wijzigen, dan is dat vaak net zo complex als sleutelen aan maatwerksoftware.

Modelgedreven software

Low-code software biedt een betere basis voor future-proof it, omdat die je in staat stelt veel flexibeler en zonder (veel) programmeren software te ontwikkelen en configureren. Steeds meer bedrijven lijken zich inmiddels te realiseren dat low-code de toekomst is. Volgens Gartner zijn er nu al meer dan tweehonderd low-code platformen op de markt, en uit een recent rapport van Forrester getiteld ‘Low-Code Development Platforms For AD&D Professionals’ uit begin 2019, blijkt dat 23 procent van de wereldwijde ontwikkelaars in 2018 met low-code platformen werkte. Nog 22 procent gaf aan binnen een jaar met low-code te willen beginnen.

De interesse in low-code platformen neemt dus zeer snel toe, en dat is goed nieuws. Met veel van de beschikbare oplossingen kun je dan ook razendsnel zakelijk applicaties ontwikkelen, maar elke wijziging daarna is toch weer bijzonder arbeidsintensief. Bij veel van die low-code platformen is de software vergelijkbaar met een bouwwerk van bij elkaar geklikte en gesleepte blokjes functionaliteit, die bij wijzigingen allemaal individueel aangepast moeten worden.

Dit probleem wordt opgelost door low-code platformen met een modelgedreven benadering. Daarmee worden de werking, functionaliteit en de processen van de software namelijk in grafische modellen vastgelegd. Dat levert een soort digitale bouwtekening op, die een afspiegeling is van de organisatie en hoe die functioneert. Dat low-code fundament kan vervolgens altijd probleemloos aangepast worden, waarbij de wijzigingen vervolgens automatisch in alle applicaties en schermen doorgevoerd worden. Om die reden is low-code modelgedreven software volgens mij de ideale basis om als organisatie een future-proof it-platform te realiseren. Een technologisch fundament waarmee je het dna van je organisatie echt tot zijn recht kunt laten komen en zonder beperkingen aan de toekomst kunt bouwen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6768143). © Jaarbeurs IT Media.

7,8

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.