Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Top of the Top 10’s

 

Computable Expert

Stijn Grove
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor het topic Datacenters.

Het is het einde van het jaar en dus weer tijd voor jaaroverzichten, oliebollen, champagne en natuurlijk de top tien it-voorspellingen. We willen immers allemaal weten wat de toekomst ons gaat brengen. Waar moeten we ons op voorbereiden, wat wordt echt een hype? Hier een aantal uitkomsten onder elkaar gezet, rechtstreeks uit de verschillende glazen bollen.

We trappen naruurlijk af met Gartner. Voor dit onderzoeksinstituut zijn internet of things en computing everywhere de belangrijkste zaken voor 2015. Steeds meer grip voor bedrijven op hun processen, overal en altijd in contact te zijn met alle apparatuur en goederen. Daarnaast wordt de robotisering in het thema ‘slimme machines’ beschreven en een grote toekomst toegedicht.
Volgens Gartner gaan slimme machines voor het meest disruptive tijdperk zorgen in de geschiedenis van de it. Zo!

De lijst van Gartner bevat verder thema’s als 3D-printen, sdn, cloud en client computing en natuurlijk de steeds belangrijker wordende beveiliging (Sony is het met dit laatste van harte eens).
Zie de site van Gartner voor de volledige lijst.

Datacenter knowledge
Hoe en wat gaat in 2015 veranderen op datacenter-gebied? De groei is er sowieso nog lang niet uit. Een paar inzichten van Datacenter Knowledge (DCK): Grote datacenters connecten steeds meer hun datacenters met hun eigen netwerken. Terwijl DCK ook ziet dat carriers meer rond het datacenter gaan investeren. De opmars van niet-x86 processoren ('The Rise of the Non X-86' klinkt beetje als een sf-film) ziet men door steeds meer ARM-processoren die hun weg vinden naar het datacenter, maar ook door de open compute hardware-projecten. Daarnaast herkennen we een groei van flash servergeheugen om nog snellere, kritische applicaties goed te kunnen laten lopen.
Zie de site van Datacenter Knowledge voor de volledige lijst.

IDC
International Data Corporation (IDC) kijkt naast hun generieke it-voorspellingen ook specifiek naar datacenters. Wat daar opvalt is dat zij zien dat de it van bedrijven steeds vaker buiten de deur wordt gezet in datacenters. Dit door cloud-oplossingen die steeds meer eigen it vervangt. En ook door koeling mismatches binnen eigen interne datacenterruimten. Daarnaast ziet IDC een toenemende consolidatie in IaaS spelers. Het is zo’n beetje eten of gegeten worden.
Zie de site van IDC voor de volledige lijst. 

Upsite Technologies
Niet een bekende lijstjes-naam, maar een leverancier van datacenter apparatuur die een top tien heeft samengesteld, of eigenlijk een top negentien. Convergence van technieken zien ze daarj als belangrijk thema. Daarnaast ook de migratie van kleinere inhouse datacenters naar grotere datacenters. In de komende jaren zien ze 70 procent van de workloads in cloud datacenters, waarbij public cloud aanzienlijk sneller zal groeien dan private cloud. Dat heeft niet echt enorme effecten op de groei van density per rack of op vloeistofkoeling. Die groeien weliswaar, maar in een gestaag tempo. Vrije koeling is wel iets dat steeds meer en meer gaat groeien, ook door de kostencomponent. Daarnaast zijn datacenters als industrie steeds meer modulair aan het worden om sneller, efficiënter en meer gestandaardiseerd te kunnen leveren.
Zie de site van Upsite Technologies voor de volledige lijst.

Rooskleurig
Laten we zien wat er in 2015 gebeurt en wat er weer bijkomt aan nieuwe voorspellingen. Gelukkig is de it-sector nog steeds groeiende en aan het blijven transformeren, dus de toekomst ziet er rooskleurig uit!

Tot in 2015. Met voor mij een leuke start van het nieuwe jaar (maar daarover begin 2015 meer!)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5212070). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.