Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het nieuwe testen: van recept naar blokkendoos

 

testen

Struikelen met een pak ponskaarten en die dan weer op de juiste volgorde moeten leggen. Dat is zo’n anekdote van één van mijn collega’s die bij de eerste generatie it-professionals hoort. We werken nog steeds samen. Dat illustreert wel hoe jong onze it-sector nog altijd is. Dit geldt eigenlijk ook voor het vak van software testen. Bijna twintig jaar nadat de eerste testervaringen zijn vastgelegd, is het nu hoog tijd dat we het testvak anders gaan inrichten. Van een vast recept naar een blokkendoos.

Het eerste TMap-boek stamt uit 1995. Dit boek voor software testers beslaat de verzamelde testervaring van organisaties die op dat moment voorop liepen op it-gebied. Het is geschreven als een recept: hoe voer ik nou, stap voor stap, en van begin tot eind een test uit binnen mijn project? Het heeft dan ook als ondertitel 'Testen volgens TMap'. Een enorme uitkomst voor beginnende testorganisaties die konden profiteren van de kennis en ervaring van anderen. En daarmee beginnersfouten konden vermijden.

Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder. Startende testorganisaties bestaan niet meer. Elk bedrijf of instelling beschikt over een flink aantal jaren ervaring met het testen van applicaties. Dat geldt uiteraard ook voor de mensen die daar werkzaam zijn. Ze zijn bekend met het recept. Dat hebben ze niet meer nodig. Inmiddels werken meer dan twintigduizend testprofessionals met de TMap-testmethode in ons land. Laatst sprak ik een zeer ervaren manager waarbij testen zo’n beetje in zijn genen zit. 'TMap vind ik heel waardevol, maar ik heb het TMap-boek nog nooit helemaal gelezen', zo zei hij. 'Ik gebruik het wel om specifieke dingen op te zoeken. Bijvoorbeeld als ik een bepaald testprobleem heb.' Aldus de ervaren rot in ons vak.

Veel veranderd

Er is uiteraard veel veranderd in de afgelopen twintig jaar, maar kwaliteitsuitdagingen blijven bestaan. Agile, mobile, cloud, internet of things of andere belangrijke it-ontwikkelingen betekenen ook nieuwe uitdagingen voor software-testers. Daarbij is een standaard testproces niet langer meer de oplossing. Elke organisatie en zelfs elk project vraagt om een specifiek proces. De software-tester moet kunnen beoordelen welke beschikbare methode het beste aansluit bij de organisatie of dat ene project. Dat vraagt uiteraard om relevante ervaring, of kennis op basis van vergelijkbare organisaties of projecten.

Kortom, wat software-testers vandaag de dag nodig hebben, is een blokkendoos. Niet een vast omlijnd testprocess, maar een doos die bestaat uit allerlei bouwstenen die ingevoegd kunnen worden in een testproces. Met verschillende oplossingen, geënt op verschillende situaties zodat de it-professional kan kiezen wat het beste past. Of anders, het bouwblok zelf naar eigen wens aanpassen.

Daarmee verschuift een testmethode zoals TMap dus van testen volgens TMap naar testen met TMap.

Thomas Veltman, testing professional bij Sogeti

Tmap Dag

Meer weten over het nieuwe testen? Kom op 28 oktober 2014 naar de TMap Dag in het Spant! in Bussum.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5185666). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.