Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SEPA: nieuwe ronde, nieuwe kansen

 

Computable Expert

Jan-Leen 't Jong
Algemeen Directeur, Harvey Nash B.V.. Expert van Computable voor het topic Loopbaan.

De media staan bol van nieuws over het betalingssysteem SEPA, zeker nu bekend is geworden dat de deadline is verschoven door de Europese Commissie.

Vaak is de tone of voice in de media over SEPA negatief. En helaas in veel gevallen terecht. De deadline nadert. Klopt. 80 procent van de Nederlandse bedrijven had twee maanden voor de oorspronkelijke deadline de overgang naar incasso nog niet rond. Klopt. Ondanks uitstel kunnen alleen last minute oplossingen bedrijven nu SEPA compliant maken. Klopt ook. Genoeg zaken die voor behoorlijk wat kopzorgen kunnen zorgen. Is het dan alleen maar kommer en kwel? En is er dan niets positiefs te melden over de SEPA-migratie? Ja, dat denk ik wel, want de migratie naar het SEPA-betalingssysteem kan je als ondernemer ook voordelen opleveren, vooral voor de bedrijven die al compliant zijn.

De hete adem van SEPA

Ruim tien jaar weten we dat SEPA er aan komt en toch hebben we het zo ver laten komen dat nog steeds niet iedereen volledig is overgestapt op het nieuwe betalingssysteem. Gelukkig is de druk nu  even van de ketel, maar het is een verandering waarmee we moeten dealen, of we dat nu leuk vinden of niet. Uiteindelijk levert dit voor Europa belangrijke voordelen op.

Zo bevordert SEPA de concurrentiepositie van Europese banken en leiden de schaalvoordelen uiteindelijk tot lagere kosten voor bedrijven, winkeliers en consumenten. Bedrijven die de voordelen hebben ingezien en op tijd compliant zijn, kunnen veel winst behalen. Niet alleen omdat zij geen risico’s lopen op boetes en dergelijke, maar ook omdat zij nu tijd hebben om de interne processen eens onder de loep te nemen.

Traject is een opportunity

Het SEPA-traject biedt de kans om met een scherpe blik naar álle interne processen te kijken. Zeker nu je iets meer tijd hebt gekregen van de Europese Commissie. Je kunt bijvoorbeeld een analyse maken over welke processen eventueel goedkoper en efficiënter kunnen. Wellicht zijn er mogelijkheden om het vermogensbeheer meer te centraliseren? Of om bestaande applicaties aan te passen of te verbeteren? En kijk vervolgens ook eens met een kritische blik naar je huidige bank. Banken staan door de investeringen in SEPA zeker open voor onderhandelingen. Het zou een goed moment kunnen zijn om eens bij meerdere banken te informeren.

Je hoeft de SEPA-migratie dus niet alleen als een blok aan het been te zien. Wellicht wordt het SEPA-tijdperk wel jouw tijdperk met een vliegende start en een nieuw begin!
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4977407). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.