Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

BYOD is een applicatiestrategie

 

Computable Expert

Hans Don
Business Solutions Manager, Vanenburg Software. Expert van Computable voor de topics Development, Cloud Computing en Infrastructuur.

Eerder schreef ik al dat software het ondergeschoven kindje is bij de adoptie van byod. Een recent verschenen rapport van onderzoeksbureau Gartner lijkt deze stelling te ondersteunen. De analisten van Gartner concluderen dat veel organisaties tegenwoordig ‘mobiel’ willen worden, maar dat ze niet weten waar te beginnen en dat er vele obstakels zijn die een succesvolle implementatie in de weg staan.

De fysieke hardware is het meest concreet aan Bbyod, dus de valkuil ligt op de loer dat byod slechts een inkoopstrategie wordt. Daarmee is het gedoemd te mislukken, want de belangrijkste beslissingen op het gebied van byod liggen op het gebied van software en architectuurontwerp.

Los van byod zien we de ontwikkeling dat applicaties niet langer meer louter worden gebruikt door interne medewerkers, maar in toenemende mate ook toegankelijk moeten zijn voor ketenpartners en klanten.  Bij de bouw van de applicaties moet dus meer en meer rekening worden gehouden met deployment naar een usergroep, hetzij binnen of buiten het bedrijf, waarop geen standaarden en controles toegepast kunnen worden.

Controle kwijt

Doordat processen, applicaties en data tot ver buiten de bedrijfsmuren reiken, heeft de it-afdeling niet langer absolute controle over de tools  die worden gebruikt om corporate systemen en data te benaderen. Dat is een gegeven dat weinig organisaties zich vooraf realiseren, waarschuwt Gartner.

Om te voorkomen dat  externe gebruikers direct toegang hebben tot primaire bedrijfssystemen als bijvoorbeeld het erp-systeem kan het wenselijk zijn om  bijvoorbeeld een extra soa-layer bovenop de primaire systemen  aan te brengen die ervoor zorgt dat de benodigde data ontsloten wordt naar separate applicaties en apps die door externen gebruikt kunnen worden.

Begin bij het begin

Naast deze uitdaging op het gebied van het architectuurlandschap, worden er ook meer eisen gesteld aan de ontwikkeling en het ontwerp van de applicaties zelf. Dat betekent dat als een organisatie zelf een app bouwt of ombouwt, het niet weet welke devices zullen worden gebruikt om de app te benaderen. Cruciale voorwaarde voor een succesvolle byod-strategie is wel dat de gebruikte apps gebruiksvriendelijk zijn en goed werken. Daar moet een IT-afdeling voor zorgen bij zo’n nieuwe app.

Echter, dat kan in de praktijk betekenen dat er meer verschillende versies beschikbaar moeten zijn, voor verschillende besturingssystemen. Ook in de testfase betekent het veel meer werk, aangezien op meerdere devices moet worden getest en de specificaties voor diverse besturingssystemen nauw luisteren. Wat op iOS probleemloos werkt, kan op Android talloze hick-ups hebben. Ook dit is iets dat bedrijven zich te weinig realiseren.

Bezint eer ge begint

‘Byod is een indicatie dat de interne it-afdeling niet voldoende ondersteuning levert voor een deel van de gebruikers, zodat zij op zoek gaan naar alternatieven’, stelt Gartner-analist Darryl Carlton. Hij waarschuwt dat byod, bring your own application (byoa) en cloud-adoptie geen eisen zijn van een paar lastige medewerkers, maar dat het indicatoren zijn van een structurele verandering die zich op dit moment in onze industrie voltrekt.

Mijn advies aan bedrijven is dan ook dat ze niet zomaar op de byod-trein springen, maar zich goed beraden op de voor- en nadelen voor hun organisatie. Wees je bewust van de valkuilen en van de zaken die komen kijken bij het invoeren van byod in een bedrijf. Zorg ervoor dat je begint bij het begin en denk er niet te gemakkelijk over.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4954245). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.