Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

OpenStack is aan de winnende hand

 

Expert

Lennard Zwart
Algemeen Directeur CloudVPS, CLOUDVPS. Expert van voor het topic .

Er is een groot gevecht gaande over wie het besturingssysteem van de cloud mag gaan leveren. Aan dit gevecht doet een aantal grote aanbieders mee die hun eigen gesloten oplossingen bieden, zoals Microsoft, VMware en Amazon, maar er is bij cloudaanbieders veel behoefte aan software waarmee ze de concurrentie met deze gesloten oplossingen aan kunnen gaan. Maar in de strijd om welk open source besturingssysteem het meest dominant gaat worden in de cloud, lijkt Openstack op dit moment als winnaar uit de bus te komen.

Cloudaanbieders willen een alternatief voor de gesloten oplossingen van Microsoft, VMware en Amazon. Daarnaast komen steeds meer cloudgebruikers tot de conclusie dat er significante risico’s zijn aan het zich verbinden aan één aanbieder. Hierdoor ligt het speelveld open voor een besturingssyteem dat zich als een Linux van de cloud kan ontwikkelen. Er is de laatste jaren een aantal projecten op dit gebied opgestart en nu is het de vraag welk initiatief dominant zal worden. Grote bedrijven en overheden zullen waarschijnlijk niet met meerdere open source cloudsystemen willen werken, waardoor er één project als marktleider naar boven zal komen. Er zijn op dit moment vier serieuze open source projecten die de basis van de cloud-infrastructuur willen gaan worden: Openstack, Cloudstack, Opennebula en Eucalyptus.

De belangrijkste factor die de winnaar gaat bepalen is de grootte en betrokkenheid van de community. Hoeveel mensen gebruiken het project en hoeveel mensen dragen er actief aan bij? Eucalyptus, één van de vier mededingers, produceert elk kwartaal een rapport, dat de grootte en betrokkenheid van de vier communities vergelijkt.

Openstack – Openstack van Nasa en Rackspace heeft in een relatief korte tijd een enorme hoeveelheid bekende namen aangetrokken. Het project ontwikkelt zich snel in een halfjaarlijkse release-cycle en er wordt  geen poging gedaan aan te sluiten bij gesloten oplossingen zoals die van Amazon.

Cloudstack – Cloudstack is een jong project dat in februari 2012 door Citrix is gelanceerd op basis van het Cloud.com-platform, dat ze kort daarvoor hadden aangekocht. Citrix probeerde Cloudstack eerst in Openstack te integreren, maar rapporteerde dat Openstack op dat moment nog teveel achterliep. Bronnen bij Openstack melden echter dat Citrix teleurgesteld was toen Openstack het Cloudstack-project niet in zijn geheel wilde absorberen. Hoe dan ook: Cloudstack ging alleen verder en sinds april 2012 wordt het project ook ondersteund door Apache.

Opennebula – Dit project komt voort uit de Europese academische wereld. Er is een aantal belangrijke opstellingen in gebruik, maar het gaat hierbij wel om de iets minder bekende bedrijven en om onderzoekstoepassingen.

Eucalyptus – De eerste release van Eucalyptus stamt uit mei 2008. Het grote voordeel van Eucalyptus is dat het erg goed samenwerkt met Amazon. Dat is voor sommige applicaties een voordeel maar de verbintenis met deze grote aanbieder zorgt ervoor dat andere serieuze partijen, die de Amazon-dominantie niet willen accepteren, met een grote boog om Eucalyptus heenlopen.

OpenStack niet meer bij te houden

Eucalyptus keek bij deze vier concurrenten onder meer naar de hoeveelheid onderwerpen dat op mailinglists en fora werd besproken. Het aantal mensen dat meedoet aan discussies is enorm veel hoger bij Openstack dan bij de andere projecten. Dit lijkt vooral het geval sinds de laatste Openstack Grisley-release in april 2013. Ook werd er gekeken naar de daadwerkelijke softwarecontributies aan de projecten. Hierbij heeft Openstack wederom een enorme voorsprong op de andere projecten, met Cloudstack op enige afstand als nummer twee. Dit geldt zowel voor het aantal contributies, als voor het aantal verschillende partijen dat bijdraagt.

Als de nieuwe ‘Havana’ versie van Openstack, die later deze maand verwacht wordt, genoeg verbetering en community interesse zal genereren om dit momentum gaande te houden, dan lijkt Openstack een zeer goede positie te hebben om de race te gaan winnen.

Positieve ontwikkeling

Het is erg positief dat er zoveel interesse is in de open source cloud platforms. Hierdoor zal de infrastructuur van de cloud niet afhankelijk worden van een klein aantal Amerikaanse aanbieders. Bovendien is het een goede ontwikkeling dat OpenStack nu als leider lijkt op te staan: dit betekent dat potentiële gebruikers een duidelijk open source alternatief hebben.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4897618). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.