Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Enterprise IT = Ctrl Alt Delete

 

Computable Expert

Marco Gianotten
Managing Director, Giarte Media Group. Expert van Computable voor het topic Outsourcing.

Het moet soms heel frustrerend zijn als cio van een grote onderneming. Je word geïnspireerd door bedrijven die geboren zijn op het internet of in de cloud, maar je eigen bedrijf zit tot z’n nek in de end-of-life technologie. Het meezeulen van die digitale erfenis slurpt het merendeel van je budget op.

Oracle, CA, SAP en andere oudere heersers van it-industrie verdienen linksom of rechtsom flink aan het in de lucht houden van het verleden met hun uitgekiende release strategie. Het is aan cio’s om te bepalen of ze daar mee willen doorgaan. Wil je breken en opnieuw beginnen met de opbouw van enterprise it? Wanneer je business vraagt om it als de motor voor hun veranderd business model, moet je als cio het lef tonen om te beginnen aan de verbouwing. Dat begint bij de fundamenten van enterprise it. Dat staat anno nu te veel voor log, duur en langzaam.

Wil je je lock-in voortzetten?

Gaan de bedrijven die je in de vorige decennia al die software en hardware hebben verkocht, je nu helpen te transformeren naar de nieuwe wereld? Bijna alle energiebedrijven zijn ooit overgestapt op SAP IS-U. Het draait stabiel, maar je hebt je innovatielot compleet in handen van Walldorf gelegd.

Dat was geen probleem toen it slechts een administratieve rol vervulde. Langzamerhand beseffen cio’s (en hun bazen) dat de nieuwe verdienmodellen sterk afhangen van digitale innovatie. Dan moet je je lot in eigen handen nemen en wil je niet meer afhankelijk blijven van Walldorf, Redwood of Armonk. Mag je van SAP, Oracle of IBM verwachten dat ze uit eigen beweging hun lucratieve verdienmodellen opgeven? Nee, en het is dan ook logisch dat ze ook met hun eigen innovaties het liefst een nieuwe vorm van lock-in nastreven.

Als cio moet je daar niet naïef over doen. Ook nieuwe spelers als VMware of Citrix willen van nature een nieuwe Oracle worden. Als cio heb je zelf invloed op lock-in. Een te overwinnen interne weerstandsfactor is de drang van grote ondernemingen en overheden om alleen maar technologie te kopen die door en door gecertificeerd is en liefst voorzien van de titelaanduiding ‘enterprise version’. Dan kom je bijna automatisch terecht bij de it-bedrijven die verdienen aan je lock-in. Wil je je breken en meer vrijheid, dan moet je een ander pad volgen.

Enterprise IT 2.0 en het belang van open source

Cloudstack is open source software voor het verspreiden en managen van grote netwerken van virtuele machines. Tegenhanger is Openstack dat gelanceerd is door Nasa en Rackspace. Beide floreren. Waarom? We zijn in het tijdperk beland van open source nieuwe stijl. Het gaat niet meer alleen om lage licentiekosten, maar vooral om het kunnen switchen tussen leveranciers die de open standaard ondersteunen.

Het andere werkelijk belangrijke is dat je als klant profiteert van tienduizenden ontwikkelaars die kicken op delen en de eer van de beste te zijn. Die ontwikkelaars kunnen ook uit je eigen gelederen komen; een groot deel van de trots van de nieuwe generatie it'ers zit in sharen. Je wilt als cio dat je infrastructuur straks als een virtueel netwerk is georganiseerd. Je wilt snel kunnen op- en afschalen, switchen tussen clouds en je business tegen hele lage prijzen helpen experimenteren en innoveren.

Of het nu number crunching is voor big data of het ontwikkelen van nieuwe online diensten; je wilt als it-organisatie een incubator zijn voor je eigen business. Wanneer de time-to-market minimaal is en de kosten van eventueel falen zeer laag, geef de boost aan digitale innovatie die enterprise it heel hard nodig heeft.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4888675). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.