Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Softwareontwikkeling lijkt wel op vechtkunst

 

Computable Expert

Martin Markus
Senior Business Consultant, COOLProfs. Expert van Computable voor het topic Development.

Pencak Silat is een verzamelnaam voor tientallen Indonesische vechtkunsten. In tegenstelling tot bij vechtsport is het doel van vechtkunst het daadwerkelijk uitschakelen van tegenstanders. Zo bezien lijkt softwareontwikkeling meer op vechtkunst dan op vechtsport. Je ontwikkelt immers niet enkel om het ontwikkelen, maar streeft een concreet doel na; de totstandkoming van een systeem of applicatie. Maar er zijn meer overeenkomsten…

Pencak vormt een bonte verzameling van stijlen die onderling enorm kunnen verschillen. Ook de ouderdom van de stijlen varieert. Er zijn stijlen die recent zijn opgericht, maar ook die eeuwen teruggaan. Als je vraagt wat kenmerkend voor een bepaalde stijl is, wordt al snel gesproken over een systeem van bewegingen gebaseerd op specifieke uitgangspunten over wat belangrijk is in een gevecht. In vechtkunst is het eigenlijk heel simpel, het bewijs van de effectiviteit wordt geleverd in de uitvoering.

Zo is het ook bij methodes voor softwareontwikkeling. Er zijn talloze methodes, uiteenlopend van de traditionele watervalmethode tot het momenteel veel toegepaste Agile. Uiteindelijk leiden ze allemaal tot een systeem dat wordt opgeleverd. Het verschil zit ‘m in de efficiëntie en effectiviteit van het ontwikkelproces.

Inspelen op de ander

Een techniek werkt pas echt als het in de stress en snelheid van een gevecht nog steeds toepasbaar is, net als een methode voor softwareontwikkeling in principe onder alle omstandigheden overeind moet blijven. Het is dus zaak om de technieken niet te complex te maken. Daarnaast is een techniek pas goed als het je in staat stelt in te spelen op wat je tegenstander doet. Een tegenstander heeft zijn eigen doel, tactiek en ritme.

Dit is vergelijkbaar met waar een ontwikkelaar mee te maken heeft van businesszijde. De business heeft zijn eigen doel, maar het komt regelmatig voor dat ze gedurende het ontwikkelingstraject van tactiek en ritme veranderen. De Agile-methode is bij uitstek geschikt om als ontwikkelaar op dit soort veranderingen in te spelen.

De mens maakt de methode

Het verschil in kwaliteit wordt dan ook niet bepaald door de kwaliteit van de techniek of de kwaliteit van de methode, maar door de kwaliteit van de toepassing van een techniek en methode. De techniek is geen doel op zichzelf, net als een methode geen doel op zich is. Bij vechtkunst is het belangrijk dat je in staat bent om een techniek bij te stellen als uit de oefening blijkt dat deze niet helemaal werkt zoals gewenst. Datzelfde geldt voor softwareontwikkeling.

Je moet de flexibiliteit hebben om je aanpak bij te stellen als dat nodig blijkt. Een aanpak geeft weliswaar richting, maar de uitvoering blijft maatwerk omdat iedere klant uniek is. Gedurende een project moet je continu beoordelen of de gekozen aanpak werkt of dat deze bijgesteld moet worden. Net als bij vechtkunst bepaalt bij softwareontwikkeling de kwaliteit van de mensen uiteindelijk het succes.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4880867). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.