Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De IT-spagaat die innovatie in de weg staat

 

Computable Expert

ing. Ruud Hochstenbach
Business Development Manager, OUTSYSTEMS. Expert van Computable voor de topics Management, Development en Beheer.

Ceo’s wereldwijd bestempelen innovatie als cruciaal voor organisaties om te overleven. Uit onder meer het Pan-EMEA IT Transformation-onderzoek dat door Vanson Bourne werd uitgevoerd voor EMC komt naar voren dat it één van de belangrijkste factoren is die innovatie en zakelijke groei kan stimuleren.

Desondanks wijst de praktijk uit dat maar een zeer klein deel van het it-budget wordt aangewend voor nieuwbouw en innovatie. Niet minder dan 80 tot 85 procent van de it-budgetten gaat op aan het draaiend houden van bestaande bedrijfssystemen en het doorvoeren van veranderingen. In dit licht bezien is het niet gek dat veel it-organisaties in een neerwaartse spiraal raken; de technische schuld wordt groter en de omvang van de backlog groeit.

De kosten voor het onderhoud van systemen zullen hierdoor alleen maar verder toenemen en een groter deel van het totale it-budget opslokken. De veranderingskosten van software gelden dan ook als belangrijkste oorzaak voor de ‘inefficiëntiespagaat’ waarin veel it-afdelingen terechtkomen.

Een andere manier van denken

It-afdelingen ondernemen wel pogingen om de kosten voor onderhoud terug te dringen en de efficiëntie van de it-omgeving te verbeteren. Deze pogingen stranden echter dikwijls in goede bedoelingen, simpelweg omdat de tijd en mankracht ontbreekt om in te zetten op structurele verbetering. It-afdelingen hebben doorgaans al genoeg moeite om alle ondersteuningsverzoeken die ze vanuit de business ontvangen tijdig af te handelen.

De enige manier om dit patroon te doorbreken en af te rekenen met de erfenis uit het verleden, is door het roer drastisch om te gooien. Het vereist een radicaal andere manier van denken waarin innovatie top of mind van it-afdelingen wordt. It-afdelingen zullen systemen die duur zijn in onderhoud moeten durven loslaten en voor wat betreft de veranderingskosten de touwtjes stevig in handen moeten nemen.

Applicatiestrategie

Een heldere strategie voor elk type applicatie die moet worden ontwikkeld of onderhouden, is hierbij heel belangrijk. Iedere applicatielaag heeft een eigen optimale technologische oplossing, mede ingegeven door het veranderingstempo dat met die oplossing gehaald dient te worden.

Een goed handvat om te bepalen in welke applicatielaag een applicatie thuishoort, is de Pace Layered Application Strategy van Gartner die bestaat uit de lagen: commodity (jaarlijkse wijzigingen), differentiatie (maandelijkse wijzigingen) en innovatie (wekelijkse wijzigingen). Voor commodity­-applicaties is een pakketoplossing over het algemeen prima geschikt, terwijl voor de ondersteuning van differentiatie- en innovatieprocessen een maatwerkoplossing meer passend is.

Niet functionele kwaliteitsattributen

Bij maatwerkontwikkeling gaat de meeste aandacht doorgaans uit naar de attributen die betrekking hebben op de kwaliteit van het systeem zoals het in productie draait. Deze kenmerken - functionaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en beveiliging - zijn dan ook het beste en het snelste zichtbaar.

Maar om de exploitatiekosten terug te dringen, is het belangrijk dat it-afdelingen bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties en systemen meer oog hebben voor attributen die betrekking hebben op de kwaliteit van het systeem dat aan verandering onderhevig is. De kwaliteitsattributen onderhoudbaarheid, flexibiliteit, beheersbaarheid en efficiëntie zijn misschien wel wat minder aansprekend voor een it’er, maar des te bepalender voor de total cost of ownership (tco) van een systeem.

Application delivery platform

Moderne ontwikkelplatformen bieden in deze uitkomst. In veel van dit soort ontwikkelplatformen zit namelijk de aandacht voor niet-functionele kwaliteitsattributen als het ware opgesloten. Door middel van geïntegreerde tools worden zaken als aanpasbaarheid, schaalbaarheid en beheersbaarheid afgedwongen. Op deze manier kan een it-afdeling de kosten binnen de perken houden, de productiviteit vergroten én innoveren. Dat leidt tot een driedubbele salto in plaats van die ongemakkelijke spagaat!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4811877). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.