Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Product backlog is DEEP

 

Expert

drs. Nicole de Swart
Requirements expert, Reaco Academy. Expert van voor het topic .

Vrijwel ieder agile project maakt gebruik van een product backlog. In de officiële Scrum Guide is de product backlog omschreven als een lijst met alle kenmerken, functies, requirements, verbeteringen en foutherstel die samen de veranderingen beschrijven die aan het product zullen worden gedaan in toekomstige releases. De items op de product backlog worden meestal weergegeven als user stories.

Een product backlog is niet hetzelfde als een traditionele lijst met SMART-requirements. De belangrijkste kenmerken van een goede product backlog heeft Mike Cohn samengevat in het acroniem DEEP.

DEEP staat voor:

Detailed appropriately

De items op de product backlog hebben het juiste detailniveau.

De user stories die in de komende sprint geïmplementeerd worden, zijn klein en de user stories die voorlopig nog niet aan de beurt zijn, zijn veel groter. Het is onverstandig om allemaal gedetailleerde user stories op de product backlog te zetten. Dat is lastig te managen, is onoverzichtelijk, leidt tot veel rework en het inschatten en prioriteren van al die kleine user stories kost veel tijd. Kortom, te veel details op de product backlog is verspilling van tijd en energie (waste).

Het advies is dan ook: Add details at the last responsible moment.

Estimated

Voor ieder item op de product backlog is de omvang ingeschat.

Het gaat om een relatieve schatting; niet om de tijd die nodig is om een user story te implementeren. Het team schat in hoe groot een user story is in vergelijking met een aantal referentie user stories. Bijvoorbeeld anderhalf keer zo groot, tien keer zo groot. Ieder user story krijgt hiertoe een aantal punten. Aangezien deze punten relatief zijn en daardoor geen grootheid hebben, worden ze meestal aangeduid als story points.

De schattingen zijn belangrijk omdat de product backlog onder andere dient als planningstool. In de product backlog is namelijk eenvoudig aan te geven welke user stories in een sprint en in een release meegenomen kunnen worden.

Emergent

De product backlog evalueert.

De product backlog is dynamisch in de zin dat deze voortdurend verandert om te kunnen weerspiegelen wat er nodig is om het product waardevol, concurrerend en beter te maken. De product backlog is daarom nooit af. De producteigenaar en het team passen de user stories, de prioriteiten en de schattingen voortdurend aan aan de laatste inzichten. Die inzichten veranderen doordat je steeds meer te weten komt over het product, de gebruikers, de omgeving en de technologie en doordat de mening en behoeften van de stakeholders aan voortschrijdend inzicht onderhevig zijn.

Prioritized

De items op de product backlog staan in volgorde van prioriteit.

De user story met de hoogste prioriteit staat bovenaan en wordt als eerste geïmplementeerd. De product owner kent de prioriteiten toe, maar laat zich adviseren door stakeholders uit de business en door het team. Aspecten die meespelen bij het prioriteren van de user stories zijn: minimum marketable features, business value, risico's en afhankelijkheden.

Prioritering is essentieel voor het leveren van zo veel mogelijk business value. De producteigenaar is verantwoordelijk voor het maximeren van de return on investment (roi).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4750770). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.