Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Tanende populariteit Cobol is geen probleem

 

Studenten leren liever Java, C# en C++ dan Cobo zo meldde een bericht in Computable. Vooral de financiële sector zal zich zorgen maken. Hun it zit immers nog boordevol met Cobol-applicaties: Is het dan erg als er nog weinig Cobol-expertise is? Nee, in mijn ogen niet. Door de opkomst van platformonafhankelijk ontwikkelen is het namelijk helemaal niet meer nodig om code te kunnen schrijven in Cobol.

In vroegere tijden was het platform waarin de applicaties werden ontwikkeld een eerste keuzemoment en de eenmaal gemaakte keuze wierp zijn schaduw soms tientallen jaren vooruit. Organisaties zaten tot in lengte van dagen vast aan het platform en zijn besturingssysteem. Over vendor lock-in gesproken - maar dat even terzijde. Voor elk wissewasje (soms slechts een verhoging van de btw) moest een programmeur aan de slag om de applicatie aan te passen. Dat is niet alleen kostbaar en inefficiënt, het is ook nog eens levensgevaarlijk: de programmeur kan onbedoeld code wijzigen die niet gewijzigd had moeten worden, iets dat meestal pas na enige tijd blijkt.

Ook als de applicatie moest worden gemigreerd of gaan samenwerken met een nieuw systeem, moest de programmeur komen programmeren. Hergebruik van (delen van) de software is vrijwel onmogelijk, net als het beschikbaar stellen van de applicaties op mobiele devices. Kortom, erg flexibel en efficiënt is het niet in deze tijden waarin verandering de enige constante is.

Inmiddels bestaan er gelukkig ontwikkelplatforms waarin applicaties op een neutrale manier kunnen worden ontwikkeld, waarna ze met een druk op de knop worden omgezet in de taal die nodig is: Java, C+, C#, C++ en Cobol. Zo kan ook een Java-programmeur dus bijvoorbeeld een Cobol-applicatie aanpassen. Als de applicaties inderdaad in de neutrale code is opgeslagen, kan de applicatie - of delen daarvan - worden hergebruikt in verschillende talen, op verschillende operating systems. Dat stuk intelligentie maakt van legacy-applicaties een gemakkelijk hanteerbaar fenomeen, dat niet langer als een molensteen om de nek van de cio hangt.

Overigens: platformonafhankelijke ontwikkelplatforms bestaan al langer dan tien jaar en zijn beproefde en bewezen technologie. Nu het is gelukt een aantal technische beperkingen weg te nemen, kunnen ook de Cobol-gebruikers opgelucht ademhalen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4734830). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.