Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Software, zullen we het in één keer goed doen?

 

Computable Expert

Ewald Roodenrijs B ICT
Test Manager, Cognizant Benelux BV. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Development en Cloud Computing.

Een snelweg met rode kruizen, internetbankieren dagen onbereikbaar, onveilige software. Jaarlijks zien en horen we steeds vaker dat software vol fouten zit en toch is deze software getest. Testers hebben onjuistheden gevonden e opgelost, maar na een hertest is er iets anders onjuist en ga zo maar door. Steeds weer opnieuw is deze software opnieuw gecontroleerd. Door drie simpele maatregelen kan dit worden voorkomen.

Zullen we het eens een keertje in een keer goed doen? Zullen we eens een keer software maken in een project die niet constant weer opnieuw een hertest moet krijgen en zelfs met reeds bekende, of erger, onbekende fouten in productie gaat? Zou dat mogelijk zijn?

Software met nul bevindingen in productie laten gaan lijkt onmogelijk en misschien moeten we dat ook niet nastreven. Misschien moeten we juist nastreven dat we de software in één keer zo goed mogelijk maken. Hoezo in één keer goed hoor ik je denken. Het in een keer goed principe gaat er vanuit dat we software produceren waar we alle onjuistheden eruit halen snel na het moment van ontstaan, liefst zelfs op het moment van ontstaan.

Juist nu met de constatering van een nieuwe recessie kijken bedrijven weer waar ze op de kosten kunnen besparen. Zo ook weer op it en it-projecten. Het verleden verteld ons dat de bezuinigingen dan vooral bestaan uit het schrappen van minder belangrijke projecten en zoveel mogelijk besparen op de zogenaamde minder belangrijke zaken als de kwaliteit. Maar hier moet juist in worden geïnvesteerd om te besparen. Als we dingen in een keer goed doen besparen we op de kosten, maar ook op de doorlooptijd als een verhoging van de kwaliteit.

Door de juiste kwaliteitsmaatregelen op de juiste momenten te nemen en het toepassen van een kwaliteitsdenken gedurende het gehele project kan een aanzienlijke besparing ontstaan op de kosten van projecten. Al sinds de jaren 60 en 70 is het bekend dat het oplossen van onjuistheden het duurst is aan het eind van het project. Barry Boehm bracht dit zelfs duidelijk in beeld met zijn berekening. Een fout oplossen in productie is honderd keer zo duur als de oorzaak wegnemen tijdens het opstellen van de software eisen of requirements. Met het juist toepassen van deze maatregelen en dit kwaliteitsdenken is bewezen dat extreme besparingen worden behaald van zestig euro of hoger per geïnvesteerde euro.

Door het toepassen van een driesporen beleid rondom kwaliteitszorg en testen is het mogelijk om betere, goedkopere en snellere business resultaten op te leveren.

Drie te volgen sporen

Door te industrialiseren (Spoor 1) is het mogelijk om goedkoper te testen. Bijvoorbeeld door het gebruik van modellen voor het automatisch genereren van testgevallen wordt de efficiëntie van het specificatieproces van testgevallen verhoogd. En zodoende ook een betere invulling van de bemensing van de projecten.

Het goed toepassen van een kwaliteitsdenken en de juiste samenwerking (Spoor 2) levert hogere kwaliteit op van de software. Denk aan het samenwerken op overdrachtsmomenten in de vorm van ‘Quality Gates'. Door het opzetten van deze momenten van samenwerking wordt iedereen geholpen om onjuistheden te vinden en te rapporteren, zodoende wordt onduidelijke en onvolkomen informatie onderkend voordat er ook maar iets van code is ontwikkeld.

Door slimmer te werken door het gebruik van mogelijke innovaties (Spoor 3) worden resultaten sneller opgeleverd. Denk aan Model-Driven Engineering, maar ook het gebruik van modellen om software te simuleren. Door middel van deze nieuwe ontwikkelingen is het mogelijk om snel goede kwaliteit software op te leveren.

Door productkwaliteit middels dit driesporen beleid is het mogelijk om de business als it nog beter te ondersteunen en verder te gaan naar een hoger niveau van Business Kwaliteit, middels software die in één keer goed is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4419250). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.