Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De do’s en don’ts op het gebied van big data

 

Van alle data wereldwijd is ongeveer 90 procent de afgelopen twee jaar geproduceerd. En dat is nog maar het begin: big data is dynamisch en de ontwikkelingen op dat gebied gaan snel. Op dit moment wordt gesteld dat 20 procent van deze data interessant is voor ondernemingen en de verwachting is dat dit groeit naar 37 procent in 2020. Een explosie van de hoeveelheid data en een stijging van de belangrijkheid van gegevens.

Big data is meer dan alleen een grote hoeveelheid data, maar toch ook weer niet. Het gaat vaak over data die zich buiten de organisatie begeven, maar wel relevant kunnen zijn. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens afkomstig uit social media (LinkedIn, Facebook, Twitter, et cetera) en allerlei andere gegevens die op internet staan zoals het weer, statistieken, prijslijsten, rfid-logs en kassagegevens.

Door actiever om te gaan met deze gegevens, ontstaat er meer inzicht. Zo kan Business Intelligence een rol spelen in het behalen van een betere performance. Maar hoe zet je (big) data om naar bruikbare informatie die de business een boost geeft? Dit zijn drie do’s en don’ts als het gaat om werken met big data:

Do #1: Ga samen aan de slag met data
Het is essentieel om aan de slag te gaan met data, op veel meer plekken in de organisatie dan voorheen. Dus niet alleen vanuit een managementinformatiesysteem, maar geef meer mensen toegang tot de informatie. Inzicht krijgen in data betekent inzicht krijgen in processen, waardoor je die processen kunt optimaliseren en je data daarmee toegevoegde waarde krijgt.

De samenwerking tussen afdelingen zorgt daarbij voor een optimaal resultaat. Een organisatiestructuur met IT als producent van de informatie en gebruikers als consument wordt vaak als de beste structuur gezien voor dit proces.

Do #2: Regel een ‘handige’ expert in de business
Een extra sales-medewerker vertegenwoordigt extra inkomsten, maar een andere mogelijkheid om meer te verkopen is door beter inzicht, verkregen door een ‘handige’ expert. Door dat inzicht kan de organisatie zich richten op klanten die echt willen en kunnen groeien en op producten met een goede margebijdrage. De echte toegevoegde waarde van de handige expert zit in het maken van de link tussen de business en data - voor de eigen interne data, maar ook voor de overige data.

Ter illustratie: een gegevensanalyse van de kassadata zorgt bijvoorbeeld voor een betere planning van het winkelpersoneel. Wanneer het druk is in vestiging A kan het anders zijn dan in vestiging B. Combineer dit met bijvoorbeeld weersgegevens en men kan proactief flexkrachten gaan plannen. Big Data voegt een nieuwe dimensie toe aan een bestaande planningsmethodiek.

Do #3: Haal het optimale uit je bestaande data met moderne tools
Je kunt pas scherp sturen op bepaalde doelen en beslissingen nemen als je inzicht hebt in specifieke gegevens. Je kunt niet sturen op voorraad als je niet weet hoeveel voorraad je nog hebt, bijvoorbeeld. Dat inzicht schept helderheid op verschillende gebieden, waardoor organisaties kunnen zien welke producten goed verkopen, waar verbanden liggen tussen producten en of consumenten die producten al eerder hebben gekocht.

Die antwoorden komen voort uit bestaande data, die in iedere organisatie gewoon beschikbaar zijn, maar niet altijd toegankelijk. Alle beschikbare gegevens zijn dus een mooie bron van inzicht en verbetering, die benut kan worden met de juiste moderne tools.

Don’t #1: Het is geen kwestie van alles of niets
Organisaties die er zeker van zijn dat big data direct toegevoegde waarde bieden, moeten dit zeker gaan onderzoeken en ermee aan de slag gaan. Wanneer een organisatie twijfelt, is het beter om laagdrempelig kennis te maken met big data-toepassingen. Bijvoorbeeld het aanbieden van social media-analyses van je eigen merk, naam of label.

Er zijn websites die social media-kanalen analyseren om te zien wat de algemene stemming is ten aanzien van de ingevulde naam. Dat kan erg handig zijn om te bekijken hoe de markt een campagne beleeft, en die het eventueel snel bijsturen mogelijk maakt. Zo zou best kunnen blijken dat integratie van een dergelijke toepassing met het dagelijkse proces of andere gegevens gewenst is.

Don’t #2: Maak er geen it-project van
Dit hangt samen met do #2: Regel een handige expert in de business. Zelf met big data aan de gang gaan is complex, dus it is zeker nodig. Als gevolg van de steeds belangrijk wordende data en big data zullen bedrijfsprocessen steeds meer it nodig hebben. It is dan ook een strategische asset van een organisatie en beïnvloedt, net als big data, bedrijfsprocessen steeds meer.

Don’t #3: Denk niet dat het allemaal een hype is
Data en big data gaan organisaties en het leven beïnvloeden. Ze worden strategisch in de bedrijfsprocessen en businessmodellen die er zijn (en nog uitgevonden moeten worden). Tien jaar geleden nam nog niemand een smartphone mee bij het hardlopen. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om met een smartphone te gaan hardlopen en met een app gegevens te verzamelen om te kunnen analyseren en dit te delen met vrienden in het sociale netwerk.

Social media en het ‘internet der dingen’ zorgen dat de ongekende datagroei alleen nog maar groter wordt. Op dit moment heeft 12 procent van de marketeers big data op de strategische agenda staan - een percentage dat naar verwachting enorm zal toenemen. Gelukkig worden de technologieën om laagdrempelig met big data om te gaan ook steeds beter. De groei zit in een enorme versnelling en het onderwerp wordt de komende tijd alleen maar belangrijker. Dit maakt nadenken over een strategie noodzakelijk.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5220956). © Jaarbeurs IT Media.

7

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.