Big data zijn een veel gehanteerd begrip en in discussies blijkt dat er nog heel verschillend gedacht wordt over wat het nu precies zijn. Over één ding is iedereen het wel eens: ‘het is een bron van informatie die tot nu toe nog te weinig wordt gebruikt in steden’. Dit terwijl big data een stad slimmer kunnen laten werken op het vlak van planning en uitvoering van thema’s als economische groei, gezondheidszorg, veiligheid, energiegebruik en verkeersregulering.
Juist door verschillende soorten informatie te ontsluiten en te koppelen ontstaat meer en beter inzicht hoe te handelen en weten we sneller wanneer omstandigheden zich wijzigen. Door de toepassing van big data analytics kan proactief worden ingespeeld op deze veranderingen en kunnen we zelfs leren voorspellen welke veranderingen plaats gaan vinden. Hiermee ontstaat ook de mogelijkheid om nieuwe diensten te creëren op basis van de verzamelde (on)gestructureerde informatie.
Verkeersvoorspellingen
Een goed voorbeeld hoe big data tot beter inzicht kunnen leiden zijn verkeersvoorspellingen waarbij sensorinformatie van verkeerslichtsystemen, wegkantsystemen en mobiele telefoons wordt gecombineerd met informatie over het weer, evenementen, (verkeers)incidenten en alternatieve vervoersmogelijkheden.
Door deze data te combineren en in te voeren in een ‘zelf lerend’-model kan de verkeerssituatie in een stad al tot een aantal uren vooraf feilloos worden voorspeld. Door aansluitend deze resultaten te combineren met informatie over bijvoorbeeld parkeren en alternatieve vervoer opties, ontstaat de mogelijkheid voor een nieuwe, actuele verkeersinformatiedienst in de stad. Ook kunnen op deze wijze, proactief, alternatieve mobiliteitsdiensten worden geboden om de verkeeroverlast in die stedelijke gebieden te reduceren.
Veiligheid op straat
Een ander voorbeeld is om door de combinatie van big data uit verschillende bronnen veiligheid in het uitgaansleven te verbeteren. Door actuele gegevens in te winnen - zoals het aantal mensen in een straat, de gemiddelde snelheid van wandelen, geluid en pieken in geluid in de openbare ruimte - en de combinatie hiervan met bezoekersinformatie van kroegen en clubs, vormt zich een beeld over de situatie op straat en in die uitgaansgelegenheden.
Door deze informatie weer te combineren met informatie die verkregen wordt via social media (zoals bijvoorbeeld Twitter), ontstaat er een beeld wat bezoekers zien, horen en vinden van de situatie op straat. Deze gecombineerde informatie is een bron voor acties die in het kader van zorg voor veiligheid genomen kunnen worden. Acties kunnen de-escalerende maatregelen zijn zoals het aanpassen van de straatverlichting met lux/lumen instellingen, het richten van straatcamera’s of de inzet van de politie.
Ook voor het stimuleren van de economische groei, zijn big data goed inpasbaar. De integratie van smartphones en Wi-Fi is bijvoorbeeld een belangrijke bron van informatie voor grote winkelketens om het klantgedrag te analyseren en de omzet te maximaliseren. Daarnaast kan een stad met big data en stads-Wi-Fi het winkelende publiek verleiden om de lokale middenstand te steunen met aankopen. En daarmee is de stad een nieuwe bron van gegevens die kunnen worden ingewonnen om tot betere informatie en nieuwe diensten te komen.
Albert H. Seubers, hoofd global strategy & business development IT in cities bij Atos
Deze blog is ook te lezen in GOV magazine nummer 7.