Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De clou van de cloud

 

Computable Expert

Marc Leidner
Directeur, Viadesk bv. Expert van Computable voor het topic Datamanagement.

Over de cloud is al een heleboel geschreven. Toch zijn er nog altijd een aantal hardnekkige misverstanden die ik graag uit de lucht zou willen helpen. Die hebben mijns inziens allemaal te maken met de grote flexibiliteit van de cloud, die velen een gevoel van ongrijpbaarheid of zelfs onveiligheid geeft.

Dat kan leiden tot terughoudendheid bij de adoptie, zoals Bart van den Berg treffend beschreef in het artikel 'Cloud moet vertrouwen nog winnen'. Wanneer je echter op een doordachte manier met de cloud aan de slag gaat, is die terughoudendheid niet gegrond. Daarom bespreek ik hier graag een aantal pijnpunten van het grote publiek met enkele overwegingen en mogelijkheden om die op te lossen. Dit doe ik aan de hand van een drietal stellingen.

De Patriot Act en NSA geven de cloud een slechte naam
Waar. Ruim een jaar geleden heeft de Universiteit van Amsterdam de reikwijdte van de Patriot Act nader onderzocht. Het Instituut voor Informatierecht van de UvA concludeerde dat in ieder geval de Amerikaanse opsporingsdiensten toegang hebben tot data die ondergebracht is bij clouddiensten die onder Amerikaanse jurisdictie vallen. Daar bovenop kwamen afgelopen jaar de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden die de schaal van online dataverzameling van inlichtingendiensten blootlegden. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de omzet van Amerikaanse cloudindustrie.

De andere kant van het verhaal is dat Europese clouddiensten (dat wil zeggen: van aanbieders die geen vestiging in de Verenigde Staten runnen) daarmee ineens een streepje voor hebben.

Het is risicovol om bedrijfskritische data in de cloud op te slaan
Waar/Niet waar. Er zijn veel organisaties die twijfelen of ze data wel in de cloud moeten opslaan, meestal omdat ze vrezen dat hun data zo in verkeerde handen valt of de clouddienst op essentiële momenten niet beschikbaar is. Toch kunnen organisaties snel inschatten of en in welke mate het gebruik van een clouddienst risicovol kan zijn. Er zijn twee vragen die je jezelf zou moeten stellen: 'Welke categorieën informatie doorlopen onze bedrijfsprocessen?' en ‘Welke risico’s brengt het per ongeluk of expres op straat komen te liggen van informatie uit de verschillende categorieën met zich mee?'. Als daar een duidelijk beeld van is, en informatiestromen niet té gevoelig zijn (daarbij denk ik vooralsnog aan concurrentiegevoelige informatie of gegevens van justitie) kan er volop geprofiteerd worden van de voordelen van de cloud.

Stel dat je eenmaal alle documentatie hebt toevertrouwd aan de cloud. Als je daar op enig ogenblik niet bij kunt, zou dat de doodsteek kunnen zijn voor een project. Of voor de bedrijfsvoering an sich. Dit doemscenario is voor veel organisaties een belemmering om de opslag van data uit te besteden aan derden. Maar is het in eigen beheer houden dan wel een verzekering? Maken bedrijven überhaupt back-ups op een andere server, op een andere locatie? En nog belangrijker, verifiëren ze dagelijks of die back-ups ook echt werken?

Een cloudleverancier is gespecialiseerd in het professioneel inrichten en uitvoeren van dataopslag en -beheer. Zij bieden doorgaans meer mogelijkheden voor back-up en redundantie dan wanneer je dat als organisatie in eigen beheer doet.

De kosten van de cloud zijn niet transparant
Niet waar. Door uitbesteding van techniek, beheer en onderhoud (waarmee je de focus van de it-afdeling legt op ondersteuning van het primaire proces) kan geld bespaard worden met de cloud. In mijn vorige bijdrage concludeerde ik al dat het gebruik van de cloud 36 euro per gebruiker per maand kan schelen.

Maar de voorspelbaarheid van de kosten wordt ook enorm vergroot, in tegenstelling tot wat sommigen wellicht denken. De meeste aanbieders werken met een tarief dat is gebaseerd op het aantal MB’s of GB’s, maar ook het betalen per gebruiker is inmiddels gangbaar. Aangezien je te maken hebt met standaarddiensten die je ook nog eens inkoopt met schaalvoordelen, weet je daardoor vooraf precies wat je kwijt bent.

De clou(d)

Dierbare informatie uit handen geven zodat deze bewaard kan worden op een abstracte plek, klinkt velen niet direct als muziek in de oren. Cloudproviders zijn echter gespecialiseerd in dataopslag en kunnen bedrijfsgegevens in de meeste gevallen zorgvuldiger en efficiënter beheren dan de eigen organisatie dat kan. Door verschillende cloudproviders onder de loep te nemen en een bewuste keuze te maken (bijvoorbeeld door een Europese partij te gebruiken) kun je de mate van privacy vergroten. Met een escrow-overeenkomst ben je er bovendien van verzekerd dat je te allen tijde bij de data kan en dat je juridisch in een goede positie verkeert. Iets dat vrijwel onmogelijk is als je zelf de data beheert en er door technische problemen, brand, diefstal of een eigen faillissement niet bij kan. Kortom: specialisten zijn er niet voor niets. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4977897). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.