Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud veilig in het datacenter

 

Channelweb Expert

Ruud Pieterse
Master Information Systems Architect, Togaf Master Certified Architect. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

De trend om naar cloud over te stappen komt in 2015 in een accelaratie. De voordelen van cloud ten opzichte van een traditionele omgeving laat zich steeds duidelijker zien. Het feit dat een server in de cloud meer flexibiliteit levert vanuit kosten en het kosten perspectief organisaties steeds meer overstag doet gaan richting een cloud omgeving. Angst om de locatie van de data was in het verleden redenen voor twijfel, het blijkt dat dit niet meer terecht is.

De angst was voornamelijk ingegeven door een gebrek aan kennis over de beveiliging van datacenters. Datacenters moeten voldoen aan internationale standaarden voor beveiliging. Cloud staat uiteindelijk gewoon in een datacenter.

Voor datacenters zijn internationale standaarden gezet zoals ISO 27001 (informatie beveiliging), PCI (betalings verkeer beveiliging), TIA942 (telecom standaard voor datacenters), ISAE3402 (waarborg voor beheersing van financiële- en ict-processen) en ITAR (regulering van export). Deze reguleringen zijn er ook lokaal. In Nederland zijn er standaarden opgezet door de Nederlanse Bank voor de financiële sector. Belangrijk is ook de security architectuur die opgesteld is via CSA-STAR (Cloud Security Alliance).

Er zijn nog andere zaken die belangrijk genoeg zijn om te toetsen of de cloud en datacenter provider voldoen aan eisen voor het hosten van een goed datacenter. Een twin datacenter, waarbij men over twee lokaties services kan afnemen, is feitelijk geen luxe meer. Het hebben van een uitwijk (of disaster recovery faciliteit) is een absolute must. Men kan deze ook gebruiken als een site waar men de data die men niet meer direct nodig heeft, te archiveren. Op security gebied zijn er vereisten zoals vulnerability scanning, encrypted backups, sterke authenticatie en een beveiligde verbinding van het klantnetwerk naar het cloudnetwerk benodigd die meegenomen moeten worden in de overweging om een cloud of datacenter provider uit te kiezen..

Alle maatregelen die genomen zijn, moeten op een frequente basis aan een audit worden onderworpen. Neutrale auditors die vanuit een klantkant redeneren en de reguleringen toetsten aan de implementatie, zijn onontbeerlijk in het gehele process.

Waar het bij cloud uiteindelijk omdraait is het betalen van geconsumeerde services, de mogelijkheid om te groeien als dat nodig is, maar ook te krimpen als er minder capaciteit nodig is. Een veilig datacenter is daarom ook van groot belang om dat vertrouwen in cloud te hebben.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5241571). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.