Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Meest voorkomende fouten in datacenters

 

Computable Expert

Loek Wilden
Werktuigbouwkundige. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Het ontwikkelen en bouwen van één enkel datacenter kost al snel miljoenen euro’s. Niet vreemd dat de jaarlijkse investeringen in zowel bestaande als nieuwe datacenters alleen al in Nederland letterlijk in de miljarden lopen. In 2013 bedroeg die investering om precies te zijn 2,6 miljard euro, zo becijferde DCD Intelligence. En dat bedrag valt ieder jaar weer zo’n 8 procent hoger uit.

Bij de bouw of verbouw van een datacenter gaat er doorgaans heel veel aandacht uit naar deze ‘initiële investering’ die nodig is om een datacenter aan de praat te krijgen of te houden. Het datacenter moet niet alleen op tijd worden opgeleverd, maar ook binnen budget blijven. Helaas is er doorgaans veel minder aandacht voor de euro’s die jaar in jaar uit nodig zijn om een datacenter draaiende te houden; dat is een veel interessanter bedrag dat bovendien aardig kan oplopen als al tijdens de ontwerpfase cruciale fouten worden gemaakt.


Door de complexiteit van een datacenter zal geen ontwerp direct helemaal perfect zijn. Toch zijn enkele veelvoorkomende fouten met het blote oog waar te nemen en zijn dus ook eenvoudig te voorkomen of te verhelpen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de koelers die de verkeerde kant op blazen. Dit is een fout die regelmatig voorkomt in zowel datacenters als computerruimtes. Terwijl deze fout met het blote oog is waar te nemen en eenvoudig kan worden rechtgezet.

Racks

Wat eveneens veelvuldig voorkomt, is dat switches verkeerd om in een rack worden gehangen. Soms zelfs bewust. Het voordeel van het verkeerd om in een rack hangen, is namelijk dat de switches eenvoudiger zijn te bekabelen. Maar deze gemakzucht heeft wel als belangrijk nadeel dat er ook warme lucht het rack in wordt gezogen. Daarnaast komt het voor dat racks van oudsher voorzien zijn van glazen deuren. Als dan ook nog eens de achterdeuren uit de racks worden weggelaten, zodat het bekabelen eenvoudiger gaat of 'om de warmte beter weg te laten' kan dit voor servers fataal zijn. De lucht wordt dan via de achterkant aangezogen, omdat deze door de glazen deur geblokkeerd wordt.  Dit is enkel te voorkomen door geperforeerde deuren te nemen.

Overdimensioneren

Het met het oog op groei overdimensioneren van de koeling is een ander voorbeeld van een misinvesteringen. Het heeft verstrekkende gevolgen voor de operationele kosten van een datacenter. De overbodige koelsystemen slurpen niet alleen nodeloos stroom, maar vergen ook het nodige onderhoud. In dit soort situaties is het verstandiger dat organisaties de overbodige koelsystemen uitschakelen. Uiteraard geldt hierbij wel dat de luchtverdeling dit moet toelaten.


Het zijn eigenlijk allemaal abc’tjes. Voorbeelden van fouten die met het blote oog zijn waar te nemen. Dat geldt eigenlijk voor meer dan de helft van de fouten die we aantreffen in het datacenter. Daar zit dan ook de grootste besparing. De rest is alleen te ontdekken door het uitvoeren van assessments, door te meten. Als een aanpassing vervolgens leidt tot besparingen is de assessment snel terugverdiend. Elke kW die je bespaart is namelijk een besparing van gemiddeld duizend euro per jaar op de energierekening.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5210151). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.