Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacentermarkt Europa groeit door dataprivacy

 

Computable Expert

Michael van den Assem
Algemeen Directeur Interxion, Interxion. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

De grote cloudproviders zijn bezig hun beleid aan te passen als het gaat om de vestigingslocatie van hun datacenters. Waar partijen als Microsoft en Amazon het tot voor kort nog onnodig achtten om de data van hun klanten buiten Amerikaans grondgebied op te slaan, denken ze daar nu heel anders over.

Cloudproviders zijn anders gaan denken onder druk van de publieke ophef die is ontstaan over misbruik van de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van dataprivacy. Het is vooral de hieruit voorvloeiende vraag van klanten, die duidelijk aangeven dat ze willen dat hun data minder bereikbaar en toegankelijk zijn voor de Amerikaanse inlichtingenorganisaties en geheime diensten, die cloud providers doet besluiten daadwerkelijk actie te ondernemen.

Inspelen op klantbehoefte

Zo bracht een grote Amerikaanse cloudprovider een paar maanden geleden naar buiten dat ze de data van buitenlandse klanten buiten Amerika gaan onderbrengen. Hierbij werd gezegd dat ze de data dichter bij hun klanten willen opslaan. Maar tegelijkertijd gaven ze ook aan dat de stap mede is ingegeven doordat ze de data van hun buitenlandse klanten willen afschermen voor de NSA.

De grote cloudproviders realiseren zich dat ze imago- én financiële schade zullen oplopen als ze geen gehoor geven aan de wensen en eisen van hun klanten. Om in de behoefte van hun klanten te voorzien, zetten ze in op meerdere datacenters in meerdere landen verspreid over de wereld. Het directe gevolg is dat we zullen zien dat de vraag naar datacentercapaciteit in Europa fors zal toenemen.

Twee verschillende werelden

Ik denk overigens niet dat we over een jaar of wat in Europa dezelfde wet- en regelgeving zullen hebben als in Amerika. Hoewel Europa in veel opzichten een volger van Amerika is, is de context waarin data-privacywetgeving wordt opgesteld volledig anders in beide continenten. De wetgeving rondom data-privacy is volkomen nieuw. Amerika is daar heel voortvarend en hard ingegaan.

Dit moesten ze ook wel, aangezien ze zich geconfronteerd zagen met grote risico’s op het gebied van de nationale veiligheid. Ze hadden bovendien de publieke opinie nog helemaal mee. Inmiddels is dat behoorlijk veranderd en is er de nodige kritiek ontstaan op de enorme vrijheden die de Amerikaanse overheid zichzelf heeft verschaft. Alleen al om die reden zal Europa nooit helemaal Amerika volgen qua wet- en regelgeving. Daar komt nog bij dat in Europa inmiddels de nodige kennis en ervaring is opgedaan over wat juridisch gezien wel en niet mag op het gebied van dataprivacy.

Vertrouwen

De wet- en regelgeving die hier in Europa zal ontstaan, zal daardoor ongetwijfeld beter doordacht en een stuk genuanceerder zijn. Ook al omdat het het product zal zijn van een brede maatschappelijke discussie, waaraan veel verschillende partijen en belangengroepen zullen deelnemen. Hierin zie ik niet direct een rol weggelegd voor Interxion of andere colocatie-datacenterleveranciers. Wij zijn immers geen eigenaar van de data en hebben hier dan ook geen enkele zeggenschap over.

Hoe de wet- en regelgeving er exact uit zal zien, vind ik moeilijk te voorspellen. Gezien de enorme complexiteit en gevoeligheid van de materie zijn er weinigen die dat nu al goed kunnen inschatten. Het moet in ieder geval een model zijn waarin een goede balans wordt gevonden tussen veiligheid enerzijds en privacy anderzijds. Alleen op die manier kan er weer volledig vertrouwen ontstaan. Vertrouwen van burgers in de politiek en in bedrijven en vertrouwen tussen overheden en bedrijven onderling.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5117507). © Jaarbeurs IT Media.

5,7

 

Reacties

Dit is niet zo gek. In Amerika heeft men vrijwel geen rechten meer. De overheid kan zomaar gegevens opeisen door even met de patriot act te zwaaien. De verplaatsing naar Europa is dan ook een goede ontwikkeling.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.